Ανάγκη διερεύνησης της δυνατότητας για περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών και σε τομείς πέραν της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου
Δευτέρα 07.05.2018
Δευτέρα 07.05.2018, από Γραφείο Τύπου

Με αφορμή την αυριανή τριμερή σύνοδο μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, τονίζουμε την ανάγκη διερεύνησης της δυνατότητας για περαιτέρω αναβάθμιση των συνεργασιών αυτών σε τομείς πέραν της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, όπως είναι τα ζητήματα που έχουν σχέση με την εμπορευματοποίηση των ενεργειακών πόρων. Εκτιμούμε πως αυτό θα ενισχύσει από την πλευρά της εκμετάλλευσης τη δική μας πλευρά, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει και την επέκταση της συνεργασίας αυτής και σε άλλα γεωστρατηγικά πεδία.

Την ίδια στιγμή τονίζουμε πως πρέπει να προχωρήσει η μελέτη και η συζήτηση της περαιτέρω ενίσχυσης της προοπτικής για την κατασκευή του αγωγού EastMed με στόχο την προσφορά ενεργειακής επάρκειας στην Ε.Ε. Αυτό θα επιτρέψει την εξισορρόπηση των συμφερόντων που ορισμένες χώρες έχουν με την Τουρκία σε επίπεδο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Η σπουδαιότητα του αγωγού EastMed καταδεικνύει και το ατόπημα όσων υποστηρίζουν τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας, αφού μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει τη συνεργασία με την κατοχική δύναμη. Για την ΕΔΕΚ είναι αδιανόητο η Τουρκία να αφεθεί να καταστεί κλειδοκράτορας εισροής του φυσικού μας πλούτου προς την Ευρώπη. Αντίθετα ο αγωγός EastMed αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό το γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Λευκωσία, 7 Μαΐου 2018

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Δευτέρα 07.05.2018
Γραφείο Τύπου
|
Κυριακή 06.05.2018
Γραφείο Τύπου
|
Παρασκευή 04.05.2018