ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
Πέμπτη 26.04.2018
Πέμπτη 26.04.2018, από Γραφείο Τύπου

Η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των Λαρνακέων για μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών και ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης

Μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτή τη συνάντηση η οποία ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική. Θα ήθελα ακριβώς, για ακόμα μια φορά, να τους διαβεβαιώσω όπως επίσης και τους δημότες της Λάρνακας ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα τα οποία προβάλλονται και αφορούν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη, και στη βάση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ασφαλή μετακίνηση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, υγραερίου και πετρελαιοειδών από την πόλη της Λάρνακας. Έτσι ώστε να αποκατασταθεί το θέμα ασφάλειας και υγείας των πολιτών αλλά και πολύ περισσότερο να δοθεί η δυνατότητα για μια ορθολογική ανάπτυξη της πόλης της Λάρνακας στο πλαίσιο ακριβώς της ομοιόμορφης περιφερειακής ανάπτυξης που πρέπει να παρουσιάσει η πατρίδα μας.

Την ίδια στιγμή χρονολογείται εδώ και πάρα πολλές πενταετίες το θέμα της ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας το οποίο θα προσδώσει μια νέα πνοή και κυρίως θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη ή εν μέρει στην μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία ενός νέου και ελπιδοφόρου τομέα που αφορά πια τη βιομηχανική, την τουριστική αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Και τέλος ακόμα ένα ζήτημα το οποίο θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, δεν μπορεί στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού να τίθενται οποιεσδήποτε δεσμευτικές προϋποθέσεις αναφορικά με τη λειτουργία του λιμανιού της Λάρνακας όσον αφορά κυρίως τον εμπορικό τομέα.

Για αυτά τα ζητήματα η πόλη της Λάρνακας να είναι βέβαιη ότι θα προσφέρουμε απεριόριστη και σημαντική στήριξη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του κ. Γιλντιρίμ για το ότι η Ε.Ε. έκανε μεγάλο λάθος να δεχτεί την Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Είναι λογικό η Τουρκία να επιχειρεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει και κυρίως να καταλύσει την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ανεξάρτητα από τα όποια επί μέρους προβλήματα προκάλεσε κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, είναι ένα στοιχείο ενίσχυσης της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Είναι λογικό η Τουρκία να είναι ενοχλημένη από αυτό το ενδεχόμενο. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγους που από το 2005 μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει τις κυπρογενείς της δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. Τώρα επαναφέρονται στο προσκήνιο αυτά τα ζητήματα. Με τρόπο μεθοδευμένο και αναβαθμισμένο, σε μια προσπάθεια, στο ενδεχόμενο έναρξης σύντομα της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, προσπαθεί η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να προσκομίσουν πρόσθετα πολιτικά οφέλη και δικαιώματα για να βελτιώσουν όσο περισσότερο μπορούν τη θέση τους σε αυτόν τον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή από πλευράς της Κυπριακής Κυβέρνησης, χρειάζεται μεθοδικότητα και κυρίως σθεναρή αντίσταση για την ματαίωση των τουρκικών σχεδιασμών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της ΕΝΙ χτες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Οι δηλώσεις αυτές είναι θετικές ως προς το θεωρητικό τους μέρος. Αυτό που προσδοκούμε είναι να γίνουν και πράξη. Γι’ αυτό ακριβώς πιστεύουμε και έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος από κοινού να καθορίσουν μια ενιαία πολιτική για το πώς οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προχωρούν προς υλοποίηση. Και κυρίως, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, το πώς ενεργοποιείται το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή  και λειτουργία του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου που μπορεί πια να μεταφέρει το φυσικό αέριο της περιοχής στην Ευρώπη. Αυτό θα είναι ακόμα ένα επιπλέον δείγμα σεβασμού της κρατικής μας υπόστασης αλλά πολύ περισσότερο ματαίωσης όποιων σχεδιασμών υπάρχουν για μετακίνηση ή μεταφορά του φυσικού αερίου από την Μεσόγειο στην Ευρώπη δια μέσου αγωγού που θα διέρχεται από την Τουρκία που θα είναι μια καταστροφική και ολέθρια για την Κυπριακή Δημοκρατία επιλογή».

 

                                                                                                                    Λευκωσία, 26 Απριλίου 2018

 

 

Ανακοινώσεις