ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ τιμά τη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη

Σήμερα κλείνουν 21 χρόνια από εκείνο το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Σεπτεμβρίου 1999 που κόστισε τη ζωή στον διπλωμάτη και ευρωπαϊστή Γιάννο Κρανιδιώτη, στον γιο του Νικόλα καθώς και σε πέντε ακόμη επιβαίνοντες.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης πέρα από τη συνεισφορά του ως διπλωμάτης και πολιτικός στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, συνέβαλε σημαντικά στην αποχουντοποίηση του κυπριακού φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα και στη δημιουργία της Δημοκρατικής Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας. Ίδρυσε τον Σύνδεσμο Κυπρίων Επιστημόνων του οποίου διετέλεσε πρώτος πρόεδρος, συνέδραμε στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων της Ελλάδας και μαζί με άλλους ΕΔΕΚίτες δημιούργησε την πρώτη κομματική οργάνωση της ΕΔΕΚ στην Αθήνα.

Πέρα από τα πιο πάνω ο Κρανιδιώτης υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών της ευρωπαϊκής πορείας και εν τέλει, ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προώθηση και λύση του κυπριακού προβλήματος.

Όπως είχε δηλώσει ο Βάσος Λυσσαρίδης «ο Γιάννος Κρανδιώτης εδραίωσε με την έντονη προσωπική του δραστηριότητα τη θέση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει ούτε σε ένταξη αλλά ούτε και σε ουσιαστικές συνομιλίες για πορεία προς ένταξη αν δεν εγκαταλείψει την αρνητική της στάση στο Κυπριακό. Η διασύνδεση αυτού του όρου με την οποιαδήποτε πορεία της προς την Ευρώπη αποτελεί ένα θεμέλιο που δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ποτέ».

Το καλύτερο μνημόσυνο για τον Γιάννο Κρανιδιώτη είναι η προώθηση μίας δίκαιης, δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχει ουσιαστική εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2020

You may also like