ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θα συνεχίσουμε να είμαστε θετικοί, εποικοδομητικοί και να ασκούμε εποικοδομητική κριτική εκεί και όπου πρέπει να γίνουν διορθώσεις

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Θα ήθελα εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημερινή συνάντηση και την πολύ εποικοδομητική συζήτηση την οποία είχαμε.

Κυρίως η συζήτηση μας επικεντρώθηκε σε δύο τομείς. Στα θέματα του κυπριακού και στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Όσον αφορά το κυπριακό, πέρα από την ενημέρωση, από την πλευρά μου κατέθεσα τις θέσεις και τις απόψεις της ΕΔΕΚ για το πώς θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματός της και κυρίως για μην επιτευχθούν οι τουρκικοί στόχοι που όπως είναι πολύ καλά γνωστό προσπαθεί αφενός μεν να παγοποιήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε να εντάξει ενδεχόμενος το ενεργειακό ως βασικό θέμα συζήτησης του κυπριακού και να το μετατρέψει από θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης, σε θέμα ενεργειακής ρύθμισης. Καθώς επίσης και το θέμα δημιουργίας γκρίζων ζωνών με την εγκατάσταση των γεωτρύπανων, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών επικυριαρχίας σε συγκεκριμένες περιοχές. Την ίδια στιγμή από την πλευρά της ΕΔΕΚ κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις για αυτά τα ζητήματα για το πώς κατά την άποψή μας θα πρέπει η κυβέρνηση να τα διαχειριστεί.

Όσον αφορά το κυπριακό θεωρώ ότι αυτή την στιγμή με τη στάση και την συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Δεν υπάρχει προοπτική για να μπορέσει να γίνει μια ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών η οποία όπως έχουμε πολύ καλά τονίσει ως ΕΔΕΚ θα πρέπει μέσα από αυτή την λύση να διασφαλίζονται πλήρως τα πολιτικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά πολύ περισσότερο να μην δίνεται η δυνατότητα μέσα από τη μορφή της λύσης στην Τουρκία να ελέγχει την λειτουργεία του συνόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δεύτερο θέμα αφορά κυρίως θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Έχουμε επικεντρωθεί κυρίως στην συζήτηση μας πάνω σε δυο – τρία σημαντικά ζητήματα.

Το ένα βασικό ζήτημα αφορά την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε εκφράσει τις σοβαρές μας διαφωνίες, γύρω από την πολιτική πτυχή της μεταρρύθμισης. Κυρίως για τον τρόπο με τον οποίον επιχειρείται να γίνει η συνένωση των Δήμων, καθώς επίσης και για τη μορφή του εκλογικού συστήματος το οποίο ενδέχεται να εφαρμοστεί που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.  Την ίδια ώρα που επιχειρούμε να ενοποιηθούν οι Δήμοι για να πετύχουμε μια ομοιόμορφή ανάπτυξη, να αυξήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, να μειώσουμε το κόστος των υπηρεσιών αυτών προς όφελος του πολίτη αλλά κυρίως να βοηθήσουμε την ομαλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συνένωση από την μια που επιχειρείται αλλά και το εκλογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Θα ναρκοθετήσει αυτή την προσπάθεια με ανυπολόγιστους κινδύνους.

Το δεύτερο θέμα είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, είμαστε θετικοί στην μεταρρύθμιση όμως ήδη θα πρέπει έγκαιρα να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν ορισμένες στρεβλώσεις τις οποίες έχουμε διαπιστώσει. Θα αναφέρω μια από τις στρεβλώσεις για παράδειγμα στην δημόσια υπηρεσία. Από μία κλίμακα και πάνω άλλοτε είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής και άλλοτε προαγωγής. Δεν γίνεται για παράδειγμα σε μια υπηρεσία να υπάρχουν τέσσερα τμήματα και οι τμηματάρχες αυτών των τμημάτων οι τρείς να προάγονται ενώ για την τέταρτη θέση να γίνεται πρώτου διορισμού και προαγωγής. Ανεξάρτητα με το ποιες είναι οι προθέσεις, ο καθένας εύκολα μπορεί να υποθέσει ότι εάν θέλουμε να ‘’βολέψουμε’’ κάποιον που βρίσκεται εντός της υπηρεσίας είναι προαγωγή ενώ αν θέλουμε να βγάλουμε κάποιον απ’ έξω  είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής. Άρα εδώ πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία, πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια όσο αφορά τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, για να μπορέσει και η δημόσια υπηρεσία να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και κυρίως την παραγωγικότητα της που πολύ καλά γνωρίζουμε ότι υστερεί σημαντικά έναντι του μέσου όρου των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε.

Τέλος είναι το θέμα του ΓεΣΥ. Τα καινούργια δεδομένα που υπάρχουν, αναστέλλεται πια η λειτουργία συγκεκριμένων κλινικών στα Δημόσια νοσηλευτήρια, τα τεράστια προβλήματα στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών, η διασπάθιση χρημάτων η οποία είναι απίστευτή. Και ο φορολογούμενος πολίτης ενώ αυτή τη στιγμή φορολογείται διπλά, αφενός μεν φορολογείται από τις εισφορές που προσφέρει για το ΓεΣΥ, την ίδια στιγμή τα τεράστια ελλείματα τα οποία είναι εκατοντάδες εκατομμύριά ευρώ όπως αποδείχθηκε από τους προϋπολογισμούς καλύπτονται μέσα από το πάγιο ταμείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που το πάγιο αυτό είναι οι φορολογίες των πολιτών. Αντί να αναβαθμιστεί η προσφερόμενη περίθαλψη έχει υποβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και την βιώνουν κυρίως οι ασθενείς. Ο μεγάλος φόβος και η ανησυχία μας είναι αν αυτή η κατάσταση με τα δημόσια νοσηλευτήρια συνεχίσει, η τυχόν κατάρρευσή τους θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο στους ασθενείς και στις προσφερόμενες υπηρεσίες όσο και στα θέματα της οικονομίας.

Έχω την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγράψει αυτές τις ανησυχίες, τις απόψεις και τις θέσεις. Εμείς από την πλευρά τη δική μας έχουμε ακόμη μια φορά επιβεβαιώσει ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε θετικοί, εποικοδομητικοί χωρίς αυτό να μας στερεί το δικαίωμα να ασκούμε εποικοδομητική κριτική εκεί και όπου αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις και οπωσδήποτε θα συμβάλουμε στην διόρθωση αυτών των κατ’ εμάς στρεβλώσεων που υπάρχουν σε αυτά τα ζητήματα».

Μετά την πιο πάνω δήλωση, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δηλώσεις του Δ. Παπαδάκη και καταγγελίες για το ότι η ΕΔΕΚ έχει απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές αρχές και αξίες, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Εγώ δεν θα μπω σε αυτή την λογική και σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τον Πρόεδρος ενός κόμματος να διαχειρίζεται τέτοια ζητήματα και πολύ περισσότερα μετά από μια σκληρή μάχη την οποία έδωσε το σύνολο των μελών, των στελεχών και των ηγετών του κόμματος για να επιτύχουμε τον στόχο των Ευρωεκλογών. Για πέντε και πλέον μήνες, όχι μόνο από την πλευρά τη δίκη μου αλλά και από πλευρά πολλών συναγωνιστών καταβλήθηκαν προσπάθειες ούτος ώστε με τρόπο νόμιμο και σωστό ο Ευρωβουλευτής να εκπληρώσει τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ενυπόγραφα έναντι του κόμματος. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία προθυμία από την πλευρά τη δική του. Στην ουσία ο ίδιος οδήγησε τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Για ποιους λόγους; Δεν μπορώ να γνωρίζω. Όμως από εκεί και πέρα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η ΕΔΕΚ είναι ένα κόμμα συγκροτημένο, έχει καταστατικές διατάξεις, έχει αποφάσεις συλλογικών οργάνων, τις οποίες όλοι οφείλουμε να τις σεβόμαστε και να τις τηρούμε. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η δήθεν πουλημένη απόφαση από τα γεγονότα και μόνο δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι όλες οι αποφάσεις που λήφθηκαν στα συλλογικά όργανα του κόμματος για αυτό το θέμα είτε στο Πολιτικό Γραφείο είτε στην Κεντρική Επιτροπή είτε τώρα και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ήταν ομόφωνες και μάλιστα με ανοικτές διαδικασίες, που μπορούσε οποιοσδήποτε να τις παρακολουθήσει. Θα μπορούσε ο συναγωνιστής εάν όντως θεωρούσε ότι ήταν προκατασκευασμένη, το Σάββατο όταν κλήθηκα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για να καταθέσω τα στοιχεία τα οποία θα επιβεβαίωναν την καταγγελία που έγινε, να παραβρεθεί και αυτός και ο δικηγόρος του και να με εκθέσουν εάν τα στοιχεία αυτά ήταν ανυπόστατα και ψευδή και να μείνω εκτεθειμένος. Γιατί δεν το έπραξαν;».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η ΕΔΕΚ εισέρχεται πιο δυνατή και ποιο καθαρή τελικά, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Ο στόχος είναι η ΕΔΕΚ να είναι πιο δυνατή και πιο καθαρή γιατί εγώ θεωρώ ότι η δύναμη ενός κόμματος δεν είναι μόνο οι σχέσεις και οι επαφές της με τα μέλη της, τον κόσμο και οι θέσεις της, είναι και η καθαρότητα της. Ως ένα κόμμα το οποίο διαχρονικά έχουμε ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης με την διαπλοκή και τα σκάνδαλα, και να υπενθυμίσω σωρεία σκανδάλων που αποκαλύψαμε στην βουλή, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε παρατυπίες και σκοτεινά σημεία λειτουργίας εντός του κόμματος. Πρέπει να είμαστε καθαροί και να το αποδεικνύουμε ότι είμαστε και τουλάχιστο για όσο χρονικό διάστημα θα είμαι Πρόεδρος του κόμματος δεν πρόκειται να ανεχτώ σε καμία περίπτωση στοιχεία διαπλοκής, ημετοκρατίας ή προσωπικών συμφερόντων σε βάρος του κόμματος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διάπραξη και άλλων αδικημάτων από πλευράς Παπαδάκη, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Θα δοθούν όλα στην δημοσιότητα. Έχουν κατατεθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο το περασμένο Σάββατο, θα ενημερωθεί το Π.Γ και θα ενημερωθεί αναλυτικά και στην συνέχεια θα ενημερωθούν και οι πολίτες».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν επιβεβαιώνεται η διάπραξη και άλλων αδικημάτων πέραν των κομματικών, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Εγώ θα παρουσιάσω τα στοιχεία και οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να κρίνουν».

Σε ερώτηση εάν είναι οικονομικά αυτά τα παραπτώματα ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Όχι κατά ανάγκη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις παραιτήσεις και τη φυγή ψηφοφόρων ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Θα κριθούμε όλοι από τα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών είναι αυτό που θα επιβεβαιώσει την μια ή την άλλη πλευρά».

Σε επισήμανση για το ότι στις 9 Μαρτίου υπάρχει ραντεβού στο δικαστήριο για αυτή την υπόθεση, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Αυτή αποτελεί ακόμη μια αντίφαση του συναγωνιστή δεδομένου ότι ο ίδιος το περασμένο Σάββατο στην δημοσιογραφική του διάσκεψη είπε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, όμως σε καμία περίπτωση δεν μας έχει δικαιολογήσει ότι από την αρχή καταφεύγει σε νομικίστικες και νομικές διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά αυτό το μήνυμα που θέλω να στείλω και είναι ξεκάθαρο. Είμαστε ένα πολιτικό κόμμα, έχουμε καταστατικό και αποφάσεις με βάση το οποίο λειτουργούμε, είμαστε εγκεκριμένοι από τον έφορο πολιτικών κομμάτων που έχει κατατεθεί το συγκεκριμένο καταστατικό και στη βάση αυτού του καταστατικού λειτουργούμε. Δεν πρόκειται να αποδεχθώ καμία δικαστική παρέμβαση στις διαδικασίες λειτουργίας του κόμματος και πολύ περισσότερο το κόμμα να αποφασίσει ποιος θέλει να είναι μέλος του και ποιος όχι. Δεν είναι θέμα δικαστηρίου να μου καθορίσει ποιος θα είναι μέλος του κόμματος μου ή ποιος θα είναι εκπρόσωπος του κόμματος μου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι υπάρχουν αιχμές ότι καρατομήθηκε ένας εσωκομματικός αντίπαλος ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Αντίθετα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα γιατί με βάση το καταστατικό του κόμματος υπάρχουν δύο συγκεκριμένες πρόνοιες και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ο συναγωνιστής αγνοεί και το καταστατικό μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις του. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει περιορισμός θητειών και στον Πρόεδρο του κόμματος και μάλιστα με δική μου παρέμβαση. Να υπενθυμίσω στο καταστατικό συνέδριο του 2015 όλες οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί εξαιρούσαν από τον περιορισμό των θητειών τον Πρόεδρο του κόμματος και με δική μου παρέμβαση ζήτησα να συμπεριληφθεί και ο Πρόεδρος του κόμματος σε αυτή την διάταξη και συμπεριλήφθηκε ομόφωνα. Άρα λοιπόν οι θητείες του Προέδρου είναι δύο πενταετίες. Το δεύτερο, στο καταστατικό του κόμματος υπάρχει ρητή πρόνοια ότι Υπουργός, Δήμαρχος και Ευρωβουλευτής δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος του κόμματος και δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτή την θέση. Εάν λοιπόν ο συναγωνιστής ο Παπαδάκης ήθελα να παραιτηθεί από Ευρωβουλευτής και να διεκδικήσει στην θέση είχε κάθε δικαίωμα να το πράξει, ο ίδιος να το αποφασίσει. Η δεύτερη του θητεία στην Ευρωβουλή έληγε λίγο πριν από την λήξη της δικής μου δεύτερης θητείας ως Πρόεδρος του κόμματος, άρα λοιπόν δεν υπήρχε κανένα τέτοιο ζήτημα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κόντρα Τσαβούσογλου – Ακιντζί ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπει ο καθένας. Εγώ θεωρώ ότι δεν αλλάζει, ότι αυτό είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Να υπενθυμίσω ότι παρόμοια γεγονότα είχαν συμβεί και στο παρελθόν. Να υπενθυμίσω τον σκληρό Ντενκτάζ και τον σύντροφο Ταλάτ ο οποίος θα μας βοηθούσε για προχωρήσουμε στην λύση. Να θυμίσω τον σκληρό Έρογλου αλλά το συμπολίτη μας Ακιντζί και σήμερα παίζεται άλλο διπλό παιχνίδι από την μια πάλι ο κ. Ακιντζί που είναι ενδεχόμενος πιο προοδευτικός και πιο διαθέσιμος για συνεννόηση και ενδεχόμενος η σκληρή πτέρυγα που δεν ξέρω ποιος θα την εκφράσει. Έχετε διαπιστώσει από το 2002 όταν απομακρύνθηκε ο κ. Ντεκτάζ τότε από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων μέχρι σήμερα, να έχει αλλάξει έστω και ελάχιστο η πολιτική του κατοχικού καθεστώτος; Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι την πολιτική την ασκεί η Τουρκία, ανεξάρτητα με το ποιος είναι. Όσο λοιπόν η Τουρκία θα μπορεί να ασκεί αυτόν τον έλεγχο ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις και αυταπάτες και είναι αυτό που θα πρέπει να αποτρέψουμε στην λύση του κυπριακού. Να μην μπορεί η Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο, άμεσο ή έμμεσο, στις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνει ή θα λαμβάνει το κυπριακό κράτος. Ένα κλασσικό παράδειγμα η διαδικασία με το χαλούμι. Ανατρέξτε και θα καταλάβετε με ποιο τρόπο παρεμβαίνουν απλά για να δημιουργήσουν προβλήματα και θα καταλάβετε ότι για πιο σοβαρά ζητήματα στην συνέχεια η Τουρκία θα μπορεί να παρεμβαίνει και να έχει λόγο και ρόλο, πού θα οδηγήσουμε την Κύπρο που θα λύσουμε το κυπριακό».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα γίνει έκτακτό συνέδριο του κόμματος, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Δεν τίθενται τέτοια ζητήματα. Μετά την ενημέρωση του Πολιτικού Γραφείου, το Πολιτικό Γραφείο θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει παρακάτω η διαδικασία ενημέρωσης και των μελών και των πολιτών. Εμείς υπεύθυνα από την πρώτη στιγμή αποφύγαμε να κάνουμε δημόσιες δηλώσεις, αποφύγαμε στην ουσία να παραθέσουμε οποιαδήποτε στοιχεία, αφήσαμε τα συλλογικά όργανα και το πειθαρχικό συμβούλιο να λειτουργήσει ελεύθερα και ανεξάρτητα και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά οι δημοσιογράφοι ότι τουλάχιστον από την πλευρά την δική μου δεν έκανα επαφή με κανένα για να διοχετεύσω είτε πληροφορίες είτε παραπληροφορήσεις».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2020

You may also like