ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προτεραιότητα η στήριξη των πολιτών που πλήγηκαν από την πανδημία και όχι η στήριξη των τραπεζών

Με αφορμή και τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπους των εμπορικών τραπεζών σε σχέση με το νέο πακέτο μέτρων, επαναλαμβάνουμε τις ανησυχίες μας γύρω από τους όρους δανειοδότησης όσων πλήγηκαν:

  • Μέσω του σχεδίου δίνεται η ευκαιρία στις τράπεζες να αποφασίζουν σε ποιους θα δίνουν δάνειο με υποθήκη ακινήτου και σε ποιους όχι.
  • Το σχέδιο επιδότησης των επιτοκίων για δάνεια προς επιχειρήσεις θα δίνεται για σκοπούς επενδύσεων ή για σκοπούς ρευστότητας κεφαλαίου; Ποιος θα αποφασίζει σε ποιους θα δίνεται και σε ποιους όχι;
  • Η τοποθέτηση των τραπεζών ότι ακόμη και αν ένας δανειολήπτης κρίνεται βιώσιμος, η τράπεζα θα μπορεί να αποφασίζει τη μη παραχώρηση δανείου αν κρίνει ότι ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται δεν θα ανακάμψει, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι δανειολήπτες παραμένουν δέσμιοι στην αυθαιρεσία των τραπεζών.
  • Το γεγονός ότι η οροφή στο επιτόκιο είναι το 4,25%, επιτρέπει στις τράπεζες να καθορίσουν το ύψος του επιτοκίου στο μέγιστο ώστε να λαμβάνουν το 3,5% ως επιδότηση από το κράτος. Αυτό καθιστά δύσκολη την αποπληρωμή του δανείου για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση της κρατικής επιδότησης γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και την αύξηση των κόκκινων δανείων.

Για άλλη μια φορά, φαίνεται πως για κάποιους πρώτιστο μέλημα είναι η προνομιακή στήριξη των τραπεζών και όχι η στήριξη των πολιτών, αυτοτελώς εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήγηκαν από την πανδημία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Ιουνίου 2020

You may also like