ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με ευθύνη του ΟΑΥ και του Υπουργείου Υγείας εισάγεται το πολυασφαλιστικό σύστημα μέσα από τις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας

Με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας από την πλευρά της η ΕΔΕΚ για μια ακόμη αφορά αναδείξαμε και θέσαμε τα διαρθρωτικά προβλήματα και τις αδυναμίες που παρουσιάζει η σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Κυρίως αυτό που έχουμε υποδείξει και ζητήσαμε από την πλευρά του Υπουργείου είναι συγκεκριμένες εξηγήσεις με την ευκαιρία της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων από πλευράς Υπουργείου, του ΟΚΥπΥ, τι ενδεχομένως εποπτικό έλεγχο έχει αναλάβει το Υπουργείο ώστε να υπάρξουν ενέργειες και δράσεις που να καλύπτουν τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα:

  • της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό,
  • της έλλειψης δημιουργίας νέων κλινικών που να καλύψουν τις ανάγκες του δημόσιου τομέα
  • και κυρίως το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά από τη σύσταση του ΟΚΥπΥ δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την κάλυψη του ιατρικού εξοπλισμού από το οποίο υπολείπονται τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Με ευθύνη κυρίως του ΟΑΥ αλλά και του Υπουργείου εισάγεται κυρίως το πολυασφαλιστικό σύστημα μέσα από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση και μάλιστα κατά παραβίαση της νομοθεσίας.

Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο οι ίδιες χειρουργικές ή άλλες επεμβάσεις και εξετάσεις να τιμολογούνται με διαφορετική τιμή ανάλογα με το νοσηλευτήριο που έχει γίνει η υπογραφή και το Υπουργείο να μην έχει οποιαδήποτε αντίδραση.

Τέλος το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα μια παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά την ένταξη και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας την 1η Ιουνίου του 2020 που μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμα εισαχθεί, καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τα ΤΑΕΠ που ενώ τα των δημοσίων νοσηλευτηρίων έχουν ενταχθεί, τα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ενταχθεί.

Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και οδηγούν σε πρακτικές αδυναμίες στις οποίες στο τέλος της ημέρας ο πολίτης είναι αυτός που θα κληθεί να καταβάλει και το ιατρικό και το οικονομικό κόστος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2020

You may also like