ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η απάντησή μας στις τουρκικές ενέργειες είναι η διεύρυνση των συνεργασιών σε στρατηγικό επίπεδο και η υλοποίηση του East Med

Η σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη κυρίως λόγω της εμπλοκής της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Η απάντησή μας στις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις είναι η περαιτέρω διεύρυνση των συνεργασιών σε στρατηγικό επίπεδο με τις χώρες της περιοχής καθώς και με ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως με την υλοποίηση του αγωγού East Med.

Όπως πολλές φορές τονίσαμε η δημιουργία του αγωγού East Med είναι ενέργεια στρατηγικής συμμαχίας η οποία θα αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο Κύπρου και Ελλάδας και θα υποβαθμίσει τον αντίστοιχο τουρκικό. Επίσης η προσφορά ενεργειακής επάρκειας  μέσω του αγωγού σε χώρες της ΕΕ, μπορεί να οδηγήσει και σε εξισορρόπηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων των χωρών αυτών με την Τουρκία.

Εν κατακλείδι η σωστή αξιοποίηση αυτών των ενεργειών μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να συμβάλει στην κάμψη της τουρκικής προκλητικότητας και αδιαλλαξίας αλλά και στην δρομολόγηση διαδικασίας για εξεύρεση δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2020

You may also like