ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για την ΕΔΕΚ δεν νοείται λύση του κυπριακού χωρίς την επιστροφή των κατοίκων της επαρχίας Κερύνειας στις περιουσίες τους

Δηλώσεις Μαρίνου Σιζόπουλου και Υποψηφίων Κ.Σ. ΕΔΕΚ επαρχίας Κερύνειας για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρουσίασε σήμερα το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ Επαρχίας Κερύνειας για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Αμέσως μετά την παρουσίαση των υποψηφίων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:

«Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Κερυνιώτισσες, Κερυνιώτες,

Οι προσεχείς Βουλευτικές εκλογές είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Η κρισιμότητα δεν καθορίζεται μόνο από την προκλητική συμπεριφορά του Τούρκου κατακτητή, αλλά και από την σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων από κυβερνώντες και συγκυβερνώντες τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά και των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ως ΕΔΕΚ αρχίζουμε την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων μας από την επαρχία Κερύνειας, όχι τυχαία. Για την ΕΔΕΚ δεν νοείται λύση του κυπριακού χωρίς την επιστροφή των κατοίκων της επαρχίας Κερύνειας στις περιουσίες τους, δικαίωμα που δυστυχώς η ΔΔΟ, την οποία τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποδεχθεί, τους στερεί μόνιμα.

Πιστοί στην προτροπή του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου «δεν ξεχνούμε τα σκλαβωμένα χωριά και τις πόλεις μας, μακροχρόνιος θα είναι ο αγώνας μέχρι την απελευθέρωσή τους», συνεχίζουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή. Σας καλούμε σε συστράτευση σε αυτό τον κοινό αγώνα.

Το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ το απαρτίζουν, οι:

– Ντίνος Ευθυμίου, Δημοτικός Σύμβουλος Λαπήθου,

– Παναγιώτης (Πανίκος) Πάρπας, Δημοτικός Σύμβουλος Κερύνειας, και

– Μαρία Περατικού, Εκπαιδευτικός».

Αμέσως μετά την παρουσίαση, ο Ντίνος Ευθυμίου δήλωσε:

«Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια και όχι εκεί που η ΔΔΟ μας καθορίζει και που κάποιοι προσπαθούν να μας επιβάλουν».

Ακολούθως η Μαρία Περατικού δήλωσε:

«Ο πολιτισμός ήταν πάντα το αγκωνάρι στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο Ελληνισμός της Κύπρου. Ο πολιτισμός αποτελεί στοιχείο εθνικής επιβίωσης».

Έπειτα ο Παναγιώτης (Πανίκος) Πάρπας δήλωσε:

«Καμία λύση δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη και δημοκρατική χωρίς την κατοχύρωση του δικαιώματος των Κερυνειωτών να επιστρέψουν με ασφάλεια στις περιουσίες τους».

Ο Ντίνος Α. Ευθυμίου γεννήθηκε στην πανέμορφη Λάπηθο στις 26 Σεπτεμβρίου του 1954 και μεγάλωσε στην ενορία του Αγίου Θεοδώρου του στρατηλάτη. Έχει ρίζες από τον Καραβά και από την Βασίλεια. Με την αποφοίτηση του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Λοχίας στην 190 Μοίρα Αντιαρματικού Πυροβολικού με έδρα το μοναστήρι της Παναγίας της Αχειροποιήτου, «φοιτώντας» στο σχολείο του πραξικοπήματος και της προδοσίας επί του πεδίου του πολέμου της τουρκικής εισβολής του 1974.

Αφού απολύθηκε, φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου σπούδασε Οικονομικά (Πολιτική Οικονομία) και αργότερα σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας. Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα αρχικά με την Προοδευτική και όταν αυτή περιήλθε στα χέρια μεγάλου κόμματος της Κύπρου, δημιούργησε με άλλους Κύπριους την αυτόνομη κίνηση Κυπρίων φοιτητών.

Στην Κύπρο διετέλεσε για σχεδόν πέντε χρόνια μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων μέχρι το 1993, όταν και διαχώρισε την θέση του επί των κριτηρίων Γκάλη για το πρόβλημα των αγνοουμένων. Στο πλαίσιο αυτό γνώρισε και τον αείμνηστο Θεόφιλο Γεωργιάδη και λίγο αργότερα μετά την δολοφονία του από ελληνόφωνους πράκτορες των Τούρκων οργάνωσε και ηγήθηκε της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν-Λεμεσού, με πλούσια αλληλέγγυα έμπρακτη δράση για τον Κουρδικό Ένοπλο Απελευθερωτικό Αγώνα.

Από τις 18 Δεκεμβρίου 2001 εκδίδει την μηνιαία (μέχρι στιγμής) εφημερίδα «Κερυνειώτικη Ηχώ».

Από τις 15 Μαΐου 2015, όταν η κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ απέρριψε την Διζωνική Δικοινοτική «Ομοσπονδία» βρέθηκε ενεργά δίπλα στην συγκεκριμένη πολιτική δύναμη.

Η φιλόλογος Μαρία Περατικού Κοκαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε και ζει στο μαρτυρικό νησί του ελληνισμού, την Κύπρο, τόπο καταγωγής του πατέρα της. Η μητέρα της Αθηναία, με Μικρασιατικές ρίζες. Σπούδασε Φιλολογικές σπουδές: Καποδιστριακό Αθηνών και Old Sydney University. Δούλεψε στη Μέση Εκπαίδευση Κύπρου. Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών του Παιδαγωγικού Τμήματος και Ελληνικό Ινστιτούτο ΕΛΛΙΕΠΕΚ τιμήθηκε το 2014 ως άνθρωπος του Πολιτισμού και των Γραμμάτων. Βραβεύθηκε και διακρίθηκε αρκετές φορές. Έκανε βιβλιοκριτικές, ομιλίες και παρουσιάσεις λογοτεχνών. Έργα της μεταφράστηκαν στα Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Σέρβικα.

Ο Παναγιώτης (Πανίκος) Πάρπας γεννήθηκε το 1948 στην Κερύνεια. Με την αποφοίτησή του από το Πρακτικό Τμήμα Γυμνασίου Κερύνειας κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στα τεθωρακισμένα. Υπήρξε μέλος της ομάδας καλαθοσφαίρισης της θρυλικής ΠΑΕΚ Κερύνειας και στο διάστημα 1969 – 1971 διακρίθηκε ως διεθνής καλαθοσφαιριστής της Εθνικής Ομάδας καλαθοσφαίρισης Κύπρου. Το 1971 τελείωσε τις σπουδές του στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Ακολούθως εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως υπεύθυνος σε κατασκευαστικές εταιρείες τόσο στην Κύπρο όσο και στη Σαουδική Αραβία. Τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τον 2017 είναι Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κερύνειας και έχει αφοσιωθεί στον αγώνα των Κερυνειωτών για επιστροφή στην πατρώα γη σε συνθήκες ασφάλειας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Νοεμβρίου 2020

You may also like