ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ για Παγκόσμια Μέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, το γνωστό σε όλους μας trafficking, πρόκειται για έγκλημα και ως τέτοιο (πρέπει να) αντιμετωπίζεται από τις διωκτικές αρχές όλων των χωρών.

Στην περίπτωση της Κύπρου αποτελεί τη μεγαλύτερη ενδεχομένως αιτία για την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος. Οι παράνομες μεταναστευτικές ροές αποτελεί μίας μορφής υβριδικού πολέμου από πλευράς Τουρκίας σε βάρος της ΕΕ και κυρίως της Κύπρου και της Ελλάδας με βασικό στόχο την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής. Είναι γι’ αυτό  το λόγο που επιβάλλεται να υπάρξει προγραμματισμός αντιμετώπισης με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των θυμάτων και την αποτροπή και εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που διεκδικούμε:

  • Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην γραμμή αντιπαράταξης για εντοπισμό και αποτροπή της παράνομης εισόδου οικονομικών μεταναστών.
  • Ενίσχυση των διαδικασιών γρήγορου και άμεσου επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.
  • Να απαγορεύεται σε όσους έρχονται ως φοιτητές στη συνέχεια να υποβάλλουν αιτήσεις ζητώντας πολιτικό άσυλο.
  • Η  αποδοχή αιτήσεων για πολιτικό άσυλο να γίνεται μόνο από αιτητές που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.
  • Ενίσχυση της νομοθεσίας για αποτροπή των εικονικών γάμων. Όποιος γάμος κηρύσσεται εικονικός από τον διευθυντή του τμήματος μετανάστευσης να μην έχει νομιμότητα και ισχύ.

Η Κύπρος δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Χρειάζεται στήριξη και οχύρωση σε όλα τα επίπεδα. Η γεωγραφική της θέση και το εθνικό της πρόβλημα επιβάλλουν να είμαστε διπλά προσεκτικοί και αυστηροί απέναντι σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο με στόχο να αλλοιώσουν την δημογραφική και κοινωνική της δομή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Ιουλίου 2020

You may also like