ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση Προέδρου Κ. Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, για μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και μείωσης των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων

Είναι η ώρα της εποικοδομητικής συνέργειας

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, προέβη σήμερα στην πιο κάτω δήλωση:

«Αρχικά θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες μας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλουν, στους εκπαιδευτικούς που από την πρώτη στιγμή φρόντισαν να στέλνουν υλικό στους μαθητές τους και κύρια στους τελειόφοιτους ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος από τη σχολική χρονιά. Στους λειτουργούς Τύπου που είναι καθημερινά στις επάλξεις, στους εργαζομένους στη δημόσια υπηρεσία και κύρια στα ΚΕΠ, το Υπουργείο Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας, στα καταστήματα πώλησης τροφίμων, στα φαρμακεία και σε όλους αυτούς που συμβάλλουν ώστε να αντιμετωπίσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας.

Οι όποιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού μπορούν να ξεπεραστούν. Αυτό όμως που δεν μπορεί να αναπληρωθεί ποτέ είναι η απώλεια αγαπημένων μας προσώπων.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που εκτιμώ πως τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι η ώρα της εποικοδομητικής συνέργειας των πολιτών, των ομάδων πολιτών, των οργανώσεων, των κομμάτων, της κυβέρνησης, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τη μείωση των επιπτώσεων στους πολίτες αλλά στην οικονομία της πατρίδας μας.

Η ΕΔΕΚ, από την πρώτη στιγμή, μακριά από σκοπιμότητες, αχρείαστη κριτική και αντιπαραθέσεις, ετοίμασε προσεκτικά και παρουσίασε σειρά προτάσεων με στόχο να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι αριθμός προτάσεών μας έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Είναι όμως σημαντικό να αντιληφθούμε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Πρέπει:

 • να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις άσκοπες μετακινήσεις και να μείνουμε περιορισμένοι στο σπίτι,
 • να αποφύγουμε τις συναθροίσεις μεγάλου αριθμού ατόμων,
 • να προστατεύσουμε τα άτομα μεγάλης ηλικίας και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες από το ενδεχόμενο μόλυνσής τους από τον ιό.

Σε αντίθετη περίπτωση η περαιτέρω εξάπλωση του ιού θα οδηγήσει σε υποχρεωτικό περιορισμό ο οποίος θα προκύψει πια ως αδήριτη ανάγκη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μερικές από τις προτάσεις που ως ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει αφορούν θέματα του τομέα της υγείας, των οικονομικών επιπτώσεων αλλά και κοινωνικής πολιτικής. Ανάμεσα σε αυτές ήταν οι προτάσεις μας για:

 • Να στελεχωθούν και να είναι έτοιμες προς χρήση εντατικές μονάδες για ταυτόχρονη νοσηλεία μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας που ενδεχομένως θα νοσήσουν.
 • Όσοι νοσηλεύονται με ήπιες παθήσεις στα  δημόσια νοσηλευτήρια να μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα.
 • Διαλογή και αξιολόγηση περιστατικών: τα νεαρά άτομα με ήπια συμπτώματα να νοσηλεύονται στο σπίτι υπό την ευθύνη του προσωπικού τους γιατρού στο ΓεΣΥ.
 • Άμεση και εντός των ημερών ολοκλήρωση των εργασιών στο νέο τμήμα του νοσοκομείου Λάρνακας για να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες.
 • Να εφαρμόσουμε στους πάσχοντες συνανθρώπους μας άμεσα θεραπεία με την υδροξυχλωροκίνη και την αζιθρομυκίνη ώστε να μειωθεί η ένταση και η βαρύτητα των συμπτωμάτων για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση της περίπτωσής τους.
 • Αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.
 • Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων χωρίς επιβάρυνση επιτοκίου (χρεοστάσιο).
 • Αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος (Σχέδιο Αριάδνη).
 • Παραχώρηση της ετήσιας άδειας των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία τον Απρίλιο αντί για τον προσεχή Αύγουστο για να περιοριστεί η συνάθροιση προσωπικού και η εξάπλωση του ιού.
 • Καταβολή δεκαπενθήμερου «ειδικού μισθού» στους αυτοτελώς εργαζομένους και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βάση των εισοδημάτων που δηλώνουν στις κοινωνικές ασφαλίσεις.
 • Η οικονομική ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι μέρος αυτής της ενίσχυσης θα δοθεί για την εξόφληση των προμηθευτών τους ή και όσων τους παρέχουν υπηρεσίες.
 • Δημιουργία ειδικών ομάδων παροχής κατ’ οίκον στήριξης με μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στις ευπαθείς ομάδες και σε όσους είναι απομονωμένοι.
 • Να λειτουργήσει γραμμή για παροχή ψυχολογικής βοήθειας και στήριξης προς τους πολίτες με δεδομένο ότι ο περιορισμός μπορεί να έχει και αυτή την επίπτωση.
 • Να εξασφαλιστεί η απαραίτητη προστασία σε όλους τους εργαζομένους που έχουν επαφή με κόσμο (μάσκες, γάντια, στολές).
 • Η δημόσια υπηρεσία, όπως είπαμε από την αρχή, να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.
 • Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων ειδικά σήμερα που η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σημαντικά.
 • Αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων.

Αυτές ήταν μερικές από τις προτάσεις που ως ΕΔΕΚ είχαμε καταθέσει. Αυτό που για ακόμα μια φορά πρέπει να αναδείξουμε είναι ότι όλοι θα πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα για αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης αλλά διαχειρίσιμης κατάστασης με τη συμβολή όλων μας. Επαναλαμβάνω: τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Αυτό που δεν μπορεί να διορθωθεί είναι η απώλεια αγαπημένων μας προσώπων. Γι’ αυτό όλοι επιδεικνύουμε υπευθυνότητα. Μένουμε στο σπίτι και ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνει η κυβέρνηση».

Ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Υπάρχει μία ισχυρή πλειοψηφία στην κοινωνία που θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε πιο αυστηρά μέτρα. Ενδεικτικό τούτου ένα ψήφισμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με δεκάδες χιλιάδες υπογραφές από κόσμο που ζητά lockdown. Υπάρχουν εικόνες που δείχνουν ότι ο κόσμος δεν συμμορφώνεται. Θεωρεί η ΕΔΕΚ ότι πρέπει να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown;»

Στην πιο πάνω ερώτηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση χωρίς να οδηγηθούμε σε αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό και έχουμε ήδη προτείνει σήμερα στην κυβέρνηση  ότι πρέπει να αυξήσει  τα μέτρα περιορισμού, να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους πέραν από έναν αριθμό ατόμων και την ίδια ώρα θεωρούμε ότι θα συμβάλει αποφασιστικά η παραχώρηση της ετήσιας άδειας των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του Απριλίου, δεδομένου ότι από την πρώτη στιγμή εκτιμήσαμε ότι  η κορύφωση του προβλήματος θα είναι μεταξύ 15 με 30 Απριλίου. Εάν όμως διαπιστώσουμε ότι παρ’ όλα αυτά οι πολίτες δεν συνεργάζονται, δεν συμμορφώνονται τότε δεν αποκλείουμε και το ενδεχόμενο να υπάρξει  πλήρης περιορισμός και αποκλεισμός οποιασδήποτε  διακίνησης για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση».

Ερώτηση δημοσιογράφου:

Ποιες αλλαγές περιμένει η ΕΔΕΚ ότι θα κατατεθούν στα νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση;

Στην πιο πάνω ερώτηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:

«Αναμένουμε προηγουμένως να κατατεθούν τα νομοσχέδια τα οποία όπως έχουμε πληροφορηθεί θα εγκριθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα τα μελετήσουμε με την ομάδα διαχείρισης της κρίσης που έχει συσταθεί στο κόμμα και στη βάση των προτάσεων που μέχρι σήμερα έχουμε εξαγγείλει για θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, να προβούμε στις ανάλογες παρατηρήσεις και ενδεχομένως και στις ανάλογες προτάσεις αυτών των νομοσχεδίων προς όφελος, πάντα, του περιορισμού της εξάπλωσης του ιού αλλά και της στήριξης κυρίως οικονομικά  και κοινωνικά των συμπατριωτών μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιες προτάσεις της ΕΔΕΚ προς την κυβέρνηση βρήκαν πρόσφορο έδαφος, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Από τις σαράντα και πλέον προτάσεις που έχουμε  αυτή τη στιγμή προτείνει προς την κυβέρνηση γραπτώς, περίπου ένας αριθμός δέκα προτάσεων έχουν απόλυτα υιοθετηθεί και ένας μεγάλος αριθμός από αυτές μας έχουν διαβεβαιώσει ότι βρίσκονται  στο επίκεντρο της αξιολόγησης και  ενδεχομένως της αξιοποίησης είτε μέρους είτε του συνόλου. Επίσης κάποιες από τις προτάσεις μας έχουν εν μέρη υιοθετηθεί και υλοποιηθεί».

Ερώτηση δημοσιογράφου:

Η κυβέρνηση μας εκλιπαρεί να συμμορφωθούμε. Εμείς δεν το πράττουμε. Γιατί ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία;

Στην πιο πάνω ερώτηση ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Πιστεύω  ότι δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός από τους συμπατριώτες μας δεν  έχει αντιληφθεί ακόμα τη σοβαρότητα της κατάστασης. Θεωρεί ότι αυτή η επιδημία μπορεί να πλήξει όλους τους υπόλοιπους εκτός από τους ίδιους. Όμως ο εχθρός είναι ύπουλος, είναι αόρατος και άρα άκρως επικίνδυνος. Γι’ αυτό ακριβώς όλοι είναι καλύτερα  να επιδείξουμε σήμερα, για ένα χρονικό διάστημα, την σωστή συμπεριφορά, τον αναμενόμενο περιορισμό στο σπίτι και τη συμμόρφωση προς τις οδηγίες που γίνονται για να μπορούμε να βλέπουμε το αύριο ακόμα καλύτερο και κάτω από διαφορετικές και καλύτερες συνθήκες».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 23 Μαρτίου 2020

You may also like