ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακήρυξη Κ. Σ. ΕΔΕΚ για δολοφονίες Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού

 Αύγουστος του 1996 ήταν ακόμα ένας μαυροφορεμένος μήνας που έμελλε να μείνει χαραγμένος στη μνήμη του κάθε Κύπριου. Ο Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε στις 11 Αυγούστου 1996 από τους Τούρκους εθνικιστές γκρίζους λύκους και αστυνομικούς του ψευδοκράτους. Δολοφονήθηκε βίαια και άνανδρα επειδή διαδήλωνε υπέρ της ελευθερίας και κατά του Τούρκου εισβολέα.

Η θηριωδία των Τούρκων εκδηλώθηκε το ίδιο βάναυσα και το ίδιο άνανδρα λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα. Ανήμερα της κηδείας του Ισαάκ, κατά τη διάρκειας διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του, εκτελέστηκε εν ψυχρώ ο Σολωμός Σολωμού. Με το χαμόγελο και ένα τσιγάρο στα χείλη, περιφρονώντας τα τουρκικά στρατεύματα, ο Σολωμού, συνεχίζοντας την παράδοση των ηρώων ολόκληρου του ελληνισμού, ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει από τα ελληνικά χώματα της Δερύνειας την τουρκική σημαία.

Ο Κενάν Ακίν, ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού ο οποίος μάλιστα παραδέχθηκε ενοχή, παραμένει ατιμώρητος και φιγουράρει δίπλα από τους εκάστοτε ηγέτες του κατοχικού καθεστώτος και εντολοδόχους της Άγκυρας. Το ίδιο ατιμώρητη παραμένει και η Τουρκία παρά τα εγκλήματα, την εθνοκάθαρση και τη συνεχιζόμενη και παράνομη εισβολή.

Εξακολουθούμε να επιμένουμε πως στο χώρο που δολοφονήθηκε ο ήρωας Σολωμός Σολωμού δεν έπρεπε να στηθεί ακόμα ένα σημείο διέλευσης το οποίο διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για εποικισμό της Αμμοχώστου και συμβάλλει στις ολέθριες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες σε βάρος των νόμιμων κατοίκων της. Η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να στήσει μνημείο για τους δύο ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους υπέρ της ελευθερίας.

Την ίδια στιγμή επαναλαμβάνουμε και πάλι το αυτονόητο αίτημά μας: η Kυπριακή Kυβέρνηση να θέσει κατά τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη αίτημα παράδοσης του Κενάν Ακίν. Έστω και αργοπορημένα η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Αυγούστου 2020

You may also like