ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ.Σ.ΕΔΕΚ ΓΙΑ 56η ΕΠΕΤΕΙΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΤΗΛΛΥΡΙΑΣ

Το 1964 μετά την εκδήλωση της τουρκικής ανταρσίας για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η περιοχή Τηλλυρίας δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος της τουρκικής επιθετικότητας. Στόχος της Τουρκίας ήταν η κατάληψη της περιοχής και η δημιουργία ενός μεγάλου προγεφυρώματος με επίκεντρο τα Κόκκινα. Αυτό θα της επέτρεπε την μεταφορά στρατού και οπλισμού ώστε να ολοκληρώσει την επεκτατική της πολιτική με κατάληψη της Κύπρου και ενσωμάτωσή της στην Τουρκία.

Η ηρωική αντίσταση των κατοίκων της περιοχής απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο, για αυτό και ακολούθησαν τον Αύγουστο του 1964 οι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας με τη χρήση βομβών ναπάλμ εναντίον αμάχων της ευρύτερης περιοχής Τηλλυρίας.

Σε αυτή την πορεία δοκιμασίας, αγώνων και θυσιών, η ευρύτερη περιοχή της Τηλλυρίας έχει να περηφανεύεται ότι προσέφερε βαρύ αλλά περήφανο τίμημα. Η ιστορία την κατατάσσει στην κορυφή της προσφοράς προς την πατρίδα και το λαό μας.

Η παραχώρηση άδειας στους Τούρκους εθνικιστές και τους οπαδούς της ΤΜΤ να μεταβαίνουν διά μέσω των ελεύθερων περιοχών στα Κόκκινα για να πανηγυρίσουν τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της Τηλληρίας, αποτελεί μελανό στίγμα στον αγώνα όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να προασπίσουν την ελευθερία της περιοχής.

Η κρατική μας αξιοπρέπεια και ο σεβασμός απέναντι στους ήρωές μας, επιβάλλει απαγόρευση της διέλευσης. Ευχόμαστε ότι η Κυπριακή Κυβέρνησή θα εισακούσει την έκκλησή μας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Αυγούστου 2020