ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΓΙΑ 46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ

Στις 5 Αυγούστου 1974 η Τουρκία, μη τηρώντας τη συμφωνηθείσα εκεχειρία και τις αποφάσεις που είχε λάβει ο ΟΗΕ, προχώρησε στην παράνομη κατάληψη και κατοχή των κωμοπόλεων Καραβά και Λαπήθου.

Η κίνηση του τουρκικού στρατού έγινε με την ανοχή αν όχι και με την ενθάρρυνση κάποιων εκ των Μεγάλων Δυνάμεων, γεγονός που είχε ως συνέπεια την προσφυγοποίηση ακόμα περισσότερων συμπατριωτών μας.

Η περιφρόνηση που επιδεικνύει η Τουρκία απέναντι στις διεθνείς συμβάσεις και η εδώ και 46 χρόνια αδιάλλακτη στάση που τηρεί, έχουν μετατραπεί σε βασικούς κανόνες της εξωτερικής της πολιτικής. Είναι γι’ αυτό το λόγο που επιμένουμε πως οι ψευδαισθήσεις πρέπει να τερματιστούν. Η Τουρκία δεν αλλάζει στάση ούτε με την επίδειξη καλής θέλησης ούτε με τις συνεχείς και μονομερείς υποχωρήσεις της πλευράς μας.

Εάν πράγματι θέλουμε να περπατήσουμε ξανά λεύτεροι στα χώματα του Καραβά, της Λαπήθου, της Κερύνειας, της Μόρφου και της Αμμοχώστου, χρειάζεται να διεκδικήσουμε επαναφορά του κυπριακού στη σωστή του βάση ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης. Την ίδια στιγμή να αναπτύξουμε μαζί με την Ελλάδα πανεθνική πολιτική για αναβάθμιση του γεωστρατηγικού μας ρόλου και ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής μας ισχύος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Αυγούστου 2020

You may also like