ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια του βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Κωστή Ευσταθίου για τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ

ΚΩΣΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

 

Η ΕΔΕΚ διαχρονικά ασκούσε κριτική στην αδυναμία του ΡΙΚ να ανταποκριθεί στο λειτούργημα, στην απαίτηση της κοινωνίας για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Παρατηρήθηκαν διαχρονικά στο ΡΙΚ  καταπιεστικές συμπεριφορές απέναντι σε υπαλλήλους, συνεργάτες και λειτουργούς του ΡΙΚ, επεμβάσεις είτε από τα κόμματα είτε από την εκάστοτε κρατούσα κυβερνητική πλειοψηφία στον εθνομηδενισμό, στον από-εθνισμό ο οποίος βολεύει πρώτιστα τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής, στην επιβολή της νοοτροπίας σύμφωνα με την οποία επιχειρείται στοχοποίηση της κυπριακής διαλέκτου και παράδοσης, που γίνεται συνώνυμο της υποκουλτούρας.

Όμως δεν παύει το ΡΙΚ να αποτελεί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση για την οποία τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Είναι ξεκάθαρο από τις τοποθετήσεις που έχουν ακουστεί και σήμερα και την προηγούμενη βδομάδα ότι τίθεται θέμα επιβίωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και πρώτιστα υπό το πρόσχημα της οικονομικής αυτονόμησης. Επομένως, με το να τίθεται ζήτημα ραδιοτηλεόρασης τίθεται ζήτημα πολυφωνίας.

ΒΒC δε μπορεί να γίνει το ΡΙΚ. Πρέπει να είμαστε σοβαροί όταν μιλάμε και όταν οραματιζόμαστε. Μακάρι να γίνει ένα σοβαρό, ένα σεμνό, ένα πολυφωνικό, ένα δημοκρατικό, ένα κρατικό, ένα λιτοδίαιτο δημόσιο ίδρυμα ραδιοτηλεόρασης. Αυτά περί BBC είναι για άλλες κοινωνίες, για άλλες κουλτούρες.

Εμείς θέλουμε να πούμε το εξής: υπάρχει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο ας του δώσουμε πίστωση χρόνου. Υπάρχει η απαίτηση για να στηρίξουμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπάρχει απαίτηση πολυφωνίας. Γι΄αυτό το λόγο θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ

 

Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2019

You may also like