ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προβληματίζει το ότι οι κυπριακές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν στην κατάθεση των συντεταγμένων οριοθέτησης της ΑΟΖ και δεν αξιοποίησαν τη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  του ΟΗΕ (37/253) για αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών  πόρων

Δείτε τις δηλώσεις εδώ:

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ήταν προβλεπόμενες.  Ως ΕΔΕΚ τις αναδείξαμε προ πολλού. Στόχος των προκλήσεων είναι:

·         Η αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

·         Η εκβιαστική εμπλοκή της Τουρκίας στην αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου.

·         Η δημιουργία γκρίζων περιοχών ώστε να μπορέσει μελλοντικά να επεκτείνει την κυριαρχία της στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι κυπριακές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν στην κατάθεση των συντεταγμένων οριοθέτησης της ΑΟΖ στον ΟΗΕ αλλά ούτε και αξιοποίησαν τη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  του ΟΗΕ (37/253) για αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών  πόρων.

Επιπρόσθετο προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ η Τουρκία προωθεί με συνέπεια την επεκτατική της πολιτική σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που πιστώνουν την κατοχική δύναμη με καλή θέληση και καλλιεργούν την εντύπωση ότι με πρόσθετες σοβαρές παραχωρήσεις της πλευράς μας θα σπάσει το αδιέξοδο και θα οδηγηθούμε σε λύση.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Μαΐου 2019 

You may also like