ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

Κάθε μορφής βίας που ασκείται στα παιδιά είναι καταδικαστέα και εγκληματική. Είναι θλιβερό να διαπιστώνεται πως εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως είναι θύματα κακοποίησης μέσω της επιβολής της πειθαρχίας διά της βίας (λεκτικής και σωματικής) ή της σεξουαλικής κακοποίησης.
 
Η Ευρωπαϊκή Μέρα Προστασίας παιδιών από την Σεξουαλική κακοποίηση, η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών και η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού (18, 19, 20 Νοεμβρίου) έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν αλλά και να γνωστοποιήσουν προς το κοινό βασικά δικαιώματα που έχει κάθε παιδί ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης, κοινωνικής τάξης και ιδιαιτεροτήτων. Όλα τα παιδιά, είτε έχουν αναπηρίες είτε όχι, είτε προέρχονται από εύπορες ή άπορες οικογένειες, έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
Το Κ.Σ.ΕΔΕΚ καλεί όλους να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τάσσεται στο πλευρό της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης και κάθε οργάνωσης που παλεύει να βοηθήσει τα παιδιά να «ανοίξουν το κουτί με τα μυστικά» και να μιλήσουν για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους και την κακοποίηση που κάποια από αυτά υφίστανται. Στόχος όλων μας είναι να γίνει κατανοητό τί είναι κακοποίηση και πώς σταματά ώστε να χαθεί εντελώς αυτός ο εφιάλτης.
 
Στα βιβλία της Έλενας Περικλέους «Το κουτί με τα μυστικά» και «Είμαι ένα ημερολόγιο» που κυκλοφόρησαν το 2019 με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης στο πλαίσιο εκστρατείας γι’ αυτό το σκοπό, περιγράφεται πλήρως ο εφιάλτης αλλά και ο τρόπος να ξυπνήσεις από αυτόν: όταν πεις το «μυστικό» σε κάποιον που αληθινά σε νοιάζεται. Ενισχύοντας αυτές τις πρωτοβουλίες, ενισχύουμε κάθε παιδί να ανοίξει το στόμα του και να βρει την πολυπόθητη γαλήνη και ελπίδα. Μέχρι να σταματήσει ο εφιάλτης, μέχρι να κατανοήσουν οι θύτες πως τα παιδιά δεν είναι κτήμα τους και έχουν δικαιώματα τα οποία επιβάλλεται να γίνουν σεβαστά από όλους.
 
Γραφείο Τύπου
 
Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2019

You may also like