ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν κάποιες πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο οι οποίες με τις προτάσεις τους οδηγούν τον ΟΗΕ σε θέσεις ίσης απόστασης μεταξύ του κατακτητή και της ημικατεχόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία αφού από την πλευρά της ΕΔΕΚ τις είχαμε προβλέψει. Είναι για αυτό το λόγο που από νωρίς, ήδη από τις 2 Οκτωβρίου 2017, στο Εθνικό Συμβούλιο, σε συνεδρία που έγινε στην παρουσία του Νίκου Κοτζιά, είχαμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη διαμόρφωση κοινής πολικής Ελλάδας – Κύπρου για αντιμετώπιση των προκλήσεων και για λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία θα επέφεραν κόστος στην Τουρκία.

Επαναλαμβάνουμε πως οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ επιβάλλουν η κυπριακή κυβέρνηση να:

  • Καταθέσει αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις παράνομες τουρκικές ενέργειες.
  • Να καλέσει την Ε.Ε. πέραν της διπλωματικής και πολιτικής στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και σε παραχώρηση αεροναυτικής συνδρομής με στόχο την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της Κύπρου και κατ’ επέκταση της της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως οι αρνητικές, για την κυπριακή πλευρά, δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν κάποιες πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο. Αυτές οι δυνάμεις με τη στάση και τις προτάσεις που καταθέτουν βοηθούν στη διολίσθηση του ΟΗΕ και του Γενικού Γραμματέα σε θέσεις ίσης απόστασης μεταξύ του κατακτητή και της ημικατεχόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας και οι οποίες ουσιαστικά βρίσκονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, τον καταστατικό χάρτη αλλά και το διεθνές δίκαιο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Μαΐου 2019

You may also like