ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι αποφάσεις και η στάση των κομμάτων στο κοινοβούλιο για το θέμα του Συνεργατισμού δείχνει ποιοι είναι αυτοί που λειτούργησαν με υπευθυνότητα και σύνεση και ποιοι με ανευθυνότητα και σε βάρος των πολιτών

Με αφορμή διάφορές δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από το θέμα του Συνεργατισμού και τις κρατικές εγγυήσεις, θυμίζουμε πως τον Ιούλιο του 2018 οι επιλογές που υπήρχαν ενώπιον της Βουλής ήταν:

  1. Εκκαθάριση του Συνεργατισμού. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 8.5 δις καταθέσεων οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονταν από τα μικρομεσαία στρώματα των συμπολιτών μας, δημόσιους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  2. Κούρεμα καταθέσεων με εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων. Η εφαρμογή αυτού του σεναρίου θα επέφερε απώλειες 1.5 δις καταθέσεων που υπερέβαιναν τις 100 χιλιάδες και 7 δις τα οποία θα έπρεπε το κράτος να καταβάλει στους καταθέτες ή στους κατόχους καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων. Αυτό σήμαινε νέο μνημόνιο, επαχθείς όρους για τους φορολογούμενους πολίτες και την κυπριακή οικονομία καθώς και νέες βαριές φορολογίες.
  3. Να πωληθεί ο Συνεργατισμός στην Ελληνική Τράπεζα διασφαλίζοντας το σύνολο των καταθέσεων με εγγύηση τα 2.6 δις για ενδεχόμενες ζημιές που θα είχε η Ελληνική από τη διαχείριση των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη που παρέλαβε.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ποιοι είναι αυτοί που λειτούργησαν με υπευθυνότητα και σύνεση και ποιοι με ανευθυνότητα και σε βάρος των πολιτών.

Τέλος, για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνουμε πως το πόρισμα για τον Συνεργατισμό πρέπει να γίνει σεβαστό, οι πολιτικές ευθύνες επιβάλλεται να αναληφθούν και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όσοι έχουν ποινικές ευθύνες, τόσο για την περίοδο πριν όσο και για την περίοδο μετά το 2013.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Μαρτίου 201

You may also like

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

TO ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος