ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ναι στην υλοποίηση των υποδομών για το Φυσικό Αέριο, στην αποφυγή ατυχημάτων και στην ασφάλεια της περιοχής του Βασιλικού

Μετά από τη σημερινή συνάντηση που είχαν στα γραφεία της ΔΕΦΑ ο Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Συμεών Κασσιανίδης, ο  Πρόεδρος της ΔΕΦΑ δήλωσε:

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Προέδρο της ΕΔΕΚ που έχει έρθει για την επίσκεψη και δείχνει ενδιαφέρον για το έργο και τη δουλεία που γίνεται στη ΔΕΦΑ. Όπως έχουμε συζητήσει είναι μια αρχή για την μετάλλαξη της Κυπριακής Οικονομίας για να έρθει το Φυσικό Αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή και χαιρόμαστε που βλέπουμε θετική ανταπόκριση στη δουλεία η οποία γίνεται εδώ πέρα».

Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Και εγώ από την  πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κασσιανίδη και τους συνεργάτες του για αυτή την πολύ λεπτομερειακή και πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση που είχαμε, γιατί ακριβώς το θέμα της έλευσης του Φυσικού Αερίου και κυρίως η χρήση του σε πρώτη φάση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας κομβικός σταθμός για την ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας αλλά την ίδια στιγμή και με πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο. Όπως για παράδειγμα η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που είναι προς όφελος των πολιτών, της βιομηχανικής παραγωγής, άρα να καταστεί η κυπριακή βιομηχανική παραγωγή και όχι μόνο, πλέον ανταγωνιστική. Αλλά το πιο σημαντικό το γεγονός ότι θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε σταδιακά στα μέτρα τα οποία η Ε.Ε. θέτει όσον αφορά την εκπομπή θερμοκηπιακών ρύπων που για το 2019 η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να καταβάλει το ποσό των €39 εκατ. για μπορέσει να αγοράσει θερμοκηπιακούς ρύπους.

Την ίδια στιγμή όμως για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικά δύο άλλα στοιχεία:

  • το πρώτο, ο ρυθμός με τον οποίο θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο και
  • το δεύτερο, το ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και να διασφαλίσουμε την αποφυγή ατυχημάτων αλλά και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού.

Δεδομένου ότι σήμερα είναι μια περιοχή κομβική για την Κυπριακή οικονομία.

Με αυτή την ευκαιρία ακριβώς θα ήθελα να τονίσω ότι επειδή και στο παρελθόν το 2004, το 2005 είχε γίνει μια προσπάθεια ανάπτυξης κάποιων υποδομών στην συγκεκριμένη περιοχή, εάν τότε γίνονταν, και είχαμε τον αποθηκευτικό χώρο, εάν είχαμε το τερματικό υγροποίησης εντός ξηράς, το ατύχημα που έγινε τον Ιούλιο του 2011 στο Μαρί θα είχε προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στην περιοχή. Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέω σήμερα, ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, το είχα διαπιστώσει από τότε και μάλιστα υπάρχει η συγκεκριμένη συνέντευξη τον Απρίλη του 2006 στον κυπριακό Τύπο, ότι ακριβώς, χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί ένας τέτοιος κίνδυνός θα δημιουργούσε τεράστιες καταστροφές.

Γι’ αυτό για εμάς, είναι πάρα πολύ σημαντικό και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, τουλάχιστον που από αυτό που σήμερα φραστικά έχουμε ακούσει, για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται όσο αφορά την αποφυγή ατυχημάτων και τη διασφάλιση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της ασφάλεια της περιοχής.

Εμείς θα βρισκόμαστε δίπλα από την ΔΕΦΑ, θετικά, εποικοδομητικά, γιατί ακριβώς αυτό είναι προς όφελος της κυπριακής οικονομίας, είναι προς όφελος των κυπρίων πολιτών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο της ΔΕΦΑ για το πού βρίσκεται η διαδικασία, ο κ. Κασσιανίδης απάντησε ότι η διαδικασία προχωρά και πως αυτή την περίοδο προχωρούν για να τελειώσουν τα συμβόλαια. Κατά την εκτίμησή του μέσα στον Νοέμβριο θα γίνει η υπογραφή τους ώστε πριν το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν οι εργασίες με ορίζοντας ολοκλήρωσης την 2ετία. Ο στόχος είναι πριν το τέλος του 2021 να έχουμε Φυσικό Αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2019

 

You may also like