ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι τουρκικές στοχεύσεις από όσους την πιστώνουν με καλή προαίρεση στο Κυπριακό

Όλες πια οι ενέργειες της Τουρκίας επιβεβαιώνουν ότι ο βασικός της στόχος είναι η ανατροπή της συνθήκης των Σεβρών και της Λωζάνης με βάση τις οποίες καθορίστηκαν συγκεκριμένα σύνορα της Τουρκίας. Ειδικότερα, βασικός στόχος της Τουρκίας είναι η επέκταση της θαλάσσιας επιρροής της στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ τούτου και της υλοποίησης του σχεδίου της για ενσωμάτωση της Κύπρου στην Τουρκική επικράτεια.

Αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι πιστώνουν με καλή προαίρεση την Τουρκία για δήθεν εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που από την αρχή τόνιζε η ΕΔΕΚ σχετικά με τη μεγάλη στρατηγική σημασία του αγωγού East Med, με τη υλοποίηση του οποίου ενισχύεται η γεωστρατηγική θέση Ελλάδας και Κύπρου, μειώνεται η αντίστοιχη της Τουρκίας και ανεξαρτητοποιείται η προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης από οποιοδήποτε αγωγό θα προέρχεται από την Τουρκία.

Δυστυχώς θα πρέπει να τονίσουμε πως αυτό το ύψιστης σημασίας έργο δεν βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση σε πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο όταν θα έπρεπε να ήταν για τη δική μας πλευρά πρωταρχικής σημασίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Δεκεμβρίου 2019

 

You may also like

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ