ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαρίνος Σιζόπουλος: Να προσφέρουμε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές στους κατοίκους των ορεινών περιοχών ως απάντηση στην αστυφιλία

Μετά από τη σημερινή συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Ενέργειας και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε:

«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία, να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τους συνεργάτες του, για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων αλλά και να έχουμε και μια θεωρώ πολύ παραγωγική συζήτηση σε ότι αφορά την προσπάθεια της χώρα μας για έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και ευρύτερα για τον τομέα του ηλεκτρισμού και την προσπάθειά μας για περαιτέρω εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα.

Ανταλλάξαμε απόψεις για μια σωρεία θεμάτων και κυρίως στα θέματα ενέργειας και έχουμε συμφωνήσει ότι θα συνεχίσουμε τον διάλογο τόσο με τον ίδιο όσο και με τους συνεργάτες του γιατί προσδοκούμε στις εποικοδομητικές ιδέες του Κινήματος σε θέματα τα οποία αφορούν τόσο τον ευρύτερο πληθυσμό όσο και ειδικές κατηγορίες όπως για παράδειγμα τις ορεινές περιοχές.

Γι’ αυτό για ακόμη μια φορά τον ευχαριστώ για το ενδιαφέρον του και από την πλευρά μας τον διαβεβαιώ ότι θα είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιεσδήποτε απόψεις και εισηγήσεις έχει να υποβάλει η ΕΔΕΚ».

Στη συνέχεια ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Και από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τους συνεργάτες του για αυτή την πάρα πολύ εποικοδομητική ενημέρωση την οποία είχαμε, ουσιαστικά πάνω σε τρία πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι απασχολούν την πατρίδα μας .

Το πρώτο όπως είπε και ο κ. Υπουργός αφορούσε την ενημέρωση για τις τελευτές εξελίξεις γύρω από την προώθηση ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα κρίσιμο περιβάλλον όπως αυτό έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, και πώς ακριβώς αξιοποιώντας, διάφορες, ενδεχομένως, ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να προωθηθεί θετικά η ολοκλήρωση. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι γιατί αρκετές από τις προτάσεις τις οποίες παλαιότερα είχαμε καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο παρουσία και του Υπουργού βλέπουμε σήμερα με ικανοποίηση ότι προωθούνται προς υλοποίηση και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες πρωτοβουλίες. Η ΕΔΕΚ είχε συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από το είδος του φυσικού αερίου που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί. Σήμερα έχουμε μια πλήρη ενημέρωση για τις καινούργιες ενέργειες της κυβέρνησης, που μπορώ να πω πως κινούνται προς θετική κατεύθυνση και σε πολύ μεγάλο βαθμό μας έχουν ικανοποιήσει. Για την ΕΔΕΚ το πρωταρχικό ζήτημα είναι μεν το κόστος έλευσης αυτού του φυσικού αερίου άλλα πρώτιστα είναι να διασφαλίσουμε κατά τρόπο απολυτό την ασφάλεια του πληθυσμού και την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχημάτων. Γιατί ακριβώς εάν στο παρελθόν το 2005 και το 2006 είχαν υλοποιηθεί εκείνα τα σχέδια για την έλευση φυσικού αερίου με την υγροποιημένη μορφή στην περιοχή του Μαρί με το ατύχημα του 2011, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι οι καταστροφές που θα προκαλούνταν θα ήταν τεράστιες. Αυτά δεν τα λέμε σήμερα, τα είχαμε πει από το 2006, και μάλιστα στον κ. Υπουργό έχω φέρει και ακριβώς τη δημοσιογραφική διάσκεψη και τα στοιχεία τα οποία είχαμε καταθέσει τότε δημόσια και στην Βουλή.

Το τρίτο ακριβώς θέμα που είναι και αυτό ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αφορά κυρίως το πώς αξιοποιούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυρίως για να προσφέρουμε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές για τους κατοίκους των ορεινών, των ημιορεινών και ενδεχομένως και των ακριτικών περιοχών σε μία προσπάθεια αύξησης της πολιτικής μας συμβολής σε αυτές τις περιοχές με βασικό στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, να μειώσουμε τα έξοδα διαβίωσής τους και την ίδια στιγμή αν είναι δυνατόν να αντιστρέψουμε την αστυφιλία. Μετακίνηση δηλαδή κατοίκων από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο και προς αυτές τις περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γι’ αυτό και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την συνάντηση και όπως έχει δηλώσει και ο κ. Υπουργός αυτή η συνάντηση, αυτή η συνεργασία σε εποικοδομητικό κλίμα θα συνεχίσει και μεταξύ μας αλλά και ενδεχομένως μεταξύ των λειτουργών του Υπουργείου και με των αντίστοιχων στελεχών του Κινήματα που είναι επιφορτισμένα με αυτά τα ζητήματα».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Σεπτεμβρίου 2019

You may also like