ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Είναι επιβεβλημένο να γίνουν κέντρα φιλοξενίας αστέγων σε ολόκληρη την Κύπρο

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία Ξενώνων Φιλοξενίας προσώπων που αναζητούν Στέγη στη Λεμεσό, καθώς η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται στις προτάσεις που από καιρό η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει στην κυβέρνηση όσο και στον ΚΟΑΓ.

Εκτιμούμε ότι κέντρα φιλοξενίας αστέγων χρειάζεται να γίνουν σε ολόκληρη την Κύπρο καθώς είναι επιβεβλημένη ανάγκη να επιλυθεί μόνιμα το θέμα των αστέγων.

Με αυτή την ευκαιρία, επαναλαμβάνουμε τις θέσεις της ΕΔΕΚ για άμβλυνση και επίλυση του στεγαστικού προβλήματος οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή, στον Υπουργό Εσωτερικών, στην Υπουργό Εργασίας, στον ΚΟΑΓ και  στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης:

  • Επιστράτευση πολυκατοικιών ή και ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν ώστε να στεγαστούν άμεσα οι άστεγοι.
  • Οριοθέτηση περιοχών (σε κρατική γη) στις οποίες θα αναπτυχθούν προκατασκευασμένες κατοικίες για προσωρινή στέγαση αστέγων, αποφεύγοντας τη μονιμοποίηση σε αυτό το καθεστώς καθώς και την γκετοποίησή τους, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
  • Παραχώρηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) σε νεαρά ζευγάρια κατοικία σε τιμή κόστους.
  • Παραχώρηση από τον ΚΟΑΓ σε οικογένειες που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οικίες / διαμερίσματα με χαμηλό ενοίκιο ή με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς.
  • Επιδότηση για την ανακαίνιση κατοικίας για επιστροφή κατοίκων από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
  • Επαναφορά της δήλωσης  πολιτικής για τη στεγαστική ανάπτυξη των αγροτεμαχίων και τη δυνατότητα διαχωρισμού σε δίσκαλα τεμάχια και επαναφορά του συντελεστή δόμησης στο 10%.
  • Ανέγερση φοιτητικών εστιών για παραχώρηση διαμερισμάτων σε φοιτητές με χαμηλό ενοίκιο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Ιουλίου 2019

You may also like