ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ για τις μαζικές εκποιήσεις

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΕΔΕΚ

Με αφορμή την επανέναρξη των μαζικών εκποιήσεων που σημειώνονται με το πέρας των ευρωεκλογών, επαναφέρουμε το αίτημα μας για συζήτηση της πρότασης νόμου των βουλευτών της ΕΔΕΚ κ. Κωστή Ευσταθίου και κ. Ηλία Μυριάνθους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Η πρόταση νόμου τροποποιεί τον «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμο», όπως έχει τροποποιηθεί, δηλαδή τη νομοθεσία που επιτρέπει και διευκολύνει τις εκποιήσεις ακινήτων από τις τράπεζες. Δυστυχώς, το επανειλημμένο αίτημα μας για συζήτηση της πρότασης δεν εισακούστηκε ακόμη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής με αποτέλεσμα να μένει σε εκκρεμότητα την ώρα που οι εκποιήσεις συνεχίζονται καθημερινά.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση νόμου προνοεί ότι ο οφειλέτης του οποίου το ακίνητο αποτελεί το αντικείμενο της διαδικασίας πλειστηριασμού και ο οποίος αμφισβητεί καλόπιστα και με στοιχεία, με συγκεκριμένο τρόπο και επί συγκεκριμένου ποσού, μπορεί υπό προϋποθέσεις να αναζητήσει από το Δικαστήριο την αναστολή της διαδικασίας πλειστηριασμού μέχρι την εκδίκαση της διαφοράς του με την τράπεζα κατά τρόπο συνοπτικό.

Με την εν λόγω πρόταση επιδιώκεται η άρση αδικιών και του παράδοξου να πωλείται και να εκποιείται το ενυπόθηκο ακίνητο για οφειλή η οποία δεν είναι εκκαθαρισμένη ή επιβεβαιωμένη μεταξύ των συμβαλλομένων, δανειστή και οφειλέτη. Εν ολίγοις, επιχειρείται η τροποποίηση της υφιστάμενης κατάστασης όπου η Τράπεζα είναι και κριτής και δικαστής και εκτελεστής των αποφάσεων της.

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει ακόμα συζητηθεί απο την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής παρόλο που έχει κατατεθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι όταν επιτέλους συζητηθεί να υπάρχουν ακίνητα που να μην έχουν εκποιηθεί.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Ιουνίου 2019

You may also like