ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση του βουλευτή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, κ. Κωστή Ευσταθίου, στην Επιτροπή Μεταφορών για τα νομοσχέδια για αύξηση των ποινών για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Κωστής Ευσταθίου

Δεν είναι ο Νόμος που πάσχει αλλά η εφαρμογή του

Όλα είναι θέμα οδικής συνείδησης, η άσκηση της οποίας είναι καθήκον της Αστυνομίας μέσω του ελέγχου και της εφαρμογής του Νόμου. Αξίζει να σημειώσω τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία καταδεικνύουν ότι δεν είναι ο Νόμος που πάσχει αλλά η εφαρμογή του:

1. Στις Βρετανικές Βάσεις όπου οι ποινές και ο νόμος είναι τα ίδια με την υπόλοιπη Κύπρο (ό,τι ισχύει δηλαδή σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχύει και στις βάσεις). Γιατί ο πολίτης στις βάσεις αποκτά οδική συνείδηση και τηρεί το Νόμο; Γιατί υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα εφαρμοστεί ο Νόμος.

2. Για ποιο λόγο για να μεταβεί κάποιος από την Αγία Βαρβάρα στο Λυθροδόντα θα πρέπει να περάσει από 25 «σαμαράκια»; Ποια άλλη χώρα στον κόσμο έχει αυτό το «κύμα κυρτωμάτων»; Διότι δεν υπάρχει οδική συνείδηση!

3. Στην Πάφο ένα στα δύο οχήματα, μονοκάμπινα, διπλοκάμπινα και τζιπ, φέρουν παρανόμως τεράστια ελαστικά και προβαίνουν επιδειχτικά σε κούρσες στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Γιατί κανένας εξ αυτών δεν έχει κυρώσεις και συνεχίζεται καθημερινά το φαινόμενο; Διότι δεν εφαρμόζεται ο Νόμος.

4. Στα Λατσιά, Γέρι, Λακατάμια, γίνονται ανενόχλητα σχεδόν κάθε βράδυ κούρσες με οχήματα, με μετατροπές και χωρίς εξατμίσεις με την Αστυνομία απούσα.

Το θέμα είναι ο έλεγχος και η εφαρμογή του Νόμου.

Όσον αφορά τα προτεινόμενα νομοσχέδια κατέθεσα μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία οχήματα των οποίων η μηχανή έχει υποστεί μετατροπή κατά τρόπο ώστε να προκαλείται εσκεμμένη ηχορύπανση ή τους έχει αφαιρεθεί ο καταλυτικός μετατροπέας στο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων, να κατάσχονται και να μεταφέρονται σε αστυνομικό σταθμό μέχρι να αποκατασταθούν οι μετατροπές και να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 201

You may also like