ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για το ΓεΣΥ; Βασικός στόχος της ΕΔΕΚ ήταν και είναι η προσφορά αναβαθμισμένης ποιοτικά περίθαλψης στους πολίτες

Δείτε τη δήλωση εδώ: 

Κατά τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Όπως είναι γνωστόν αύριο αρχίζει η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ίσως της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτή την κοινωνική μεταρρύθμιση η ΕΔΕΚ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο για την προώθηση και εφαρμογή της:

·       Αρχής γενόμενης το 1968 όταν για πρώτη φορά ο Βάσος Λυσσαρίδης κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετική πρόταση.

·       Το 2001 ο πρώτος νόμος πλαίσιο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ που ψηφίστηκε, ήταν αποτέλεσμα των συστηματικών παρεμβάσεων της ΕΔΕΚ στην τότε κυβέρνηση.

·       Το 2017 η ψήφιση του επικαιροποιημένου νόμου ήταν αποτέλεσμα των συστηματικών παρεμβάσεων της ΕΔΕΚ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από το 2015, μάλιστα σε αυτή την προσπάθεια είχαμε καταθέσει  και γραπτώς μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ, χωρίς, μάλιστα, την επιβολή φορολογίας στους πολίτες με την συμμετοχή όλων των γιατρών και τη δυνατότητα του πολίτη για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου. Αυτή μάλιστα την πρόταση είχα την ευκαιρία να την αναπτύξω αναλυτικά σε δύο συναντήσεις που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Βασικός στόχος της ΕΔΕΚ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσφορά αναβαθμισμένης ποιοτικά περίθαλψης στους πολίτες, κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους, και η παραχώρηση της δυνατότητας στους πολίτες για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου με τη συμμετοχή του συνόλου των γιατρών στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Δύο χρόνια μετά από την τελευταία αναθεώρηση του νόμου για το ΓεΣΥ, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι:

1.    Οι φορείς οι οποίοι ανέλαβαν την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης στερούνται συγκροτημένου τρόπου αποτελεσματικής και σωστής εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας με αποτέλεσμα η νομοθεσία που ψηφίστηκε, σε αρκετές πρόνοιές της, να μην εφαρμόζεται.

2.    Δημιουργούνται προβλήματα και παρεμπόδιση των ασθενών στην πρόσβαση στους ειδικούς ιατρούς, σε αντίθεση με ότι περιλαμβάνεται στη νομοθεσία.

3.    Η προχειρότητα με την οποία επιχειρήθηκε η εφαρμογή του ΓεΣΥ οδήγησε μεγάλο αριθμό ειδικών ιατρών να μην συμμετάσχουν και να τίθεται σε κίνδυνο η προσφορά ποιοτικής περίθαλψης στους πολίτες.

4.    Στοχοποιήθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς η επαγγελματική ομάδα των γιατρών η οποία είναι η κύρια δύναμη εφαρμογής ενός ποιοτικού ΓεΣΥ.

5.    Στα δύο τελευταία χρόνια δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία προσπάθεια αναβάθμισης των νοσηλευτηρίων όσον αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό, τη στελέχωση, τη δημιουργία νέων κλινικών και την αναβαθμισμένη αποκέντρωση των ιατρικών υπηρεσιών.

6.    Όπως επίσης δεν υλοποιήθηκε και η πρόνοια της νομοθεσίας, η οποία προνοούσε ότι θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων σε θετικό τρόπο, τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά πριν από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Και τα δύο χρόνια από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι και τον Ιούνιο του 2019 ήταν αρκετό χρονικό διάστημα για να μπορέσει ακριβώς να υλοποιηθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων.

7.    Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ για 14 ολόκληρους μήνες από τη μέρα του διορισμού του, η μόνη του ουσιαστική δράση ήταν η κάλυψη μόνο 11 διευθυντικών θέσεων του οργανισμού.

8.    Θα πρέπει να διαπιστώσουμε πως ότι αφορά και άλλες δράσεις που έχουν σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες όσο και με την φαρμακευτική κάλυψη, δημιουργούνται με τον τρόπο που επιχειρείται η εφαρμογή τους, εύλογες επιφυλάξεις για την ποιότητα της προσφερόμενης περίθαλψης.

 

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η ΕΔΕΚ προσπάθησε με θετικές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις να συμβάλει στη μείωση των προβλημάτων και στη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος των πολιτών.

Δυστυχώς για αυτές μας τις πρωτοβουλίες στοχοποιηθήκαμε από διάφορους κύκλους με προφανή σκοπιμότητα.

Παρόλα αυτά ως ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας εποικοδομητικά να συμβάλλουμε στη βελτίωση της προσφερόμενης ποιοτικής περίθαλψης των πολιτών.

Ο χρόνος είναι αυτός ο οποίος θα επιδοκιμάσει ή θα αποδοκιμάσει, ανάλογα με τα αποτελέσματα, τη στάση και τη συμπεριφορά του καθενός μας».

Ερώτηση δημοσιογράφου του ΚΥΠΕ προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ,  Μαρίνο Σιζόπουλο:

«Παρά τα προβλήματα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ που αρχίζει αύριο, εσείς δεν έχετε κάτι θετικό να διαπιστώσετε είναι μόνο αρνητικά αυτά που διαπιστώνετε;»

Απάντηση Μαρίνου Σιζόπουλου:

«Το πιο σημαντικό είναι ακριβώς να διαπιστώσουμε τα προβλήματα για να γίνει έγκυρη διόρθωση, έτσι ώστε να μην καταλήξει αύριο το ΓεΣΥ εκεί που κατάληξε ο Συνεργατισμός και οι Κυπριακές Αερογραμμές. Γιατί αν και για τις δύο περιπτώσεις οι εισηγήσεις τότε που καταθέσαμε από την πλευρά της ΕΔΕΚ, έστω μερικές από αυτές υιοθετούνταν, ενδεχομένως σήμερα το αποτέλεσμα να ήταν εντελώς διαφορετικό. Όμως αυτό που θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η υγεία των πολιτών δεν είναι ούτε οι Κυπριακές Αερογραμμές ούτε Συνεργατισμός. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί διότι λόγω ακριβώς της μακροχρόνιας εμπειρίας της οποίας έχουμε για ζητήματα που έχουν σχέση με γενικά συστήματα υγείας αλλά και τον τομέα της υγείας, έχουμε εύλογες ανησυχίες ακριβώς ότι υπάρχει μια μεγάλη προχειρότητα την οποία διαπιστώνετε και εσείς ως δημοσιογράφοι.  Δεν είναι δυνατόν να ξεκινά το ΓεΣΥ και να μην έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα. Δεν είναι ακόμα δυνατόν την τελευταία στιγμή να ψηφίζονται οι κανονισμοί για το πλαίσιο ένταξης των ειδικών και των προσωπικών γιατρών. Δεν είναι ακριβώς ακόμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να αποφασίσουμε το χρόνο που θα συμμετέχουν τα κλινικά εργαστήρια και ενδεχομένως τα φαρμακεία. Δηλαδή όλοι αυτοί οι φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ να μην γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια και ακρίβεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν. Αυτά όλα συνιστούν προχειρότητα. Χρόνος υπήρχε γιατί μπορεί το επικαιροποιημένο σχέδιο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ να έγινε τον Ιούνιο του 2017 όμως στην ουσία ο Οργανισμός για την Ασφάλιση της Υγείας ξεκίνησε το 2005. Άρα για όλα αυτά, θα έπρεπε οι σχεδιασμοί να ήταν έτοιμοι. Άρα λοιπόν κάποιοι έχουν ευθύνη, και υπάρχουν και πολιτικές και κυβερνητικές ευθύνες. Και κάποιοι πρέπει να τις αναλάβουν αυτές τις ευθύνες. Και ορισμένοι αντί να στοχοποιούν θα πρέπει να απαντήσουν, διότι είχαν για δέκα ολόκληρα χρόνια το Υπουργό Υγείας. Τι έκαναν; Ποιοι είναι αυτοί που τον Ιανουάριο του 2010 ζήτησαν αναστολή όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν σχέση με το ΓεΣΥ;».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 31 Μαΐου 2019

You may also like