ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ Οι κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης στρέφονται μεν προς την ορθή κατεύθυνση αλλά είναι κινήσεις που έγιναν με σημαντική καθυστέρηση

ΑΝΑΠΛ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Δείτε τη δήλωση εδώ:

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Udo Bullmann, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η καθαρή θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό διπλωματικό όπλο στη φαρέτρα της κυπριακής κυβέρνησης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης στρέφονται μεν προς την ορθή κατεύθυνση αλλά είναι κινήσεις που έγιναν με σημαντική καθυστέρηση. Η ΕΔΕΚ έχει προβλέψει τις δραστηριότητες της Τουρκίας εδώ και καιρό. Μάλιστα έχουμε καταθέσει, ήδη από τις 2 Οκτωβρίου 2017, στο Εθνικό Συμβούλιο, σε συνεδρία που έγινε στην παρουσία του Νίκου Κοτζιά, πρόταση για τη διαμόρφωση κοινής πολικής Ελλάδας – Κύπρου για αντιμετώπιση των προκλήσεων και για τη  λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία θα επέφεραν κόστος στην Τουρκία. Υπενθυμίζουμε πως το εν λόγω έγγραφο είχε κοινοποιηθεί και στην ελληνική κυβέρνηση καθώς επίσης και στα κοινοβουλευτικά κόμματα της Ελλάδας.

Αναμένουμε, λοιπόν, την πλήρη ενημέρωση για τις κινήσεις της Λευκωσίας το Σάββατο στο Εθνικό Συμβούλιο και τονίζουμε για μια ακόμα φορά πως οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ επιβάλλουν η κυπριακή κυβέρνηση να:

  • Καταθέσει αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις παράνομες τουρκικές ενέργειες
  • Να καλέσει την Ε.Ε. πέραν της διπλωματικής και πολιτικής στήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία και να προχωρήσει σε πρακτικά μέτρα και να παραχωρήσει αεροναυτική συνδρομή με στόχο την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της Κύπρου και ταυτόχρονα της Ευρώπης.

Τονίζουμε πως η προβολή του επιχειρήματος ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα της μη ύπαρξης διαλόγου είναι έωλο διότι ακόμη και την περίοδο που ήταν σε εξέλιξη η Πενταμερής Διάσκεψη στην Ελβετία, οι τουρκικές προκλητικές δραστηριότητες δεν είχαν ούτε τότε σταματήσει (θυμίζουμε τις επαναλαμβανόμενες navtex). H προβολή του συγκεκριμένου επιχειρήματος το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δικαιολογήσει τις ανυπόστατες θέσεις που προβάλλονται για την δήθεν καλή θέληση της Τουρκίας στη λύση του Κυπριακού.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Μαΐου 2019

You may also like