ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για το Κυπριακό (επικείμενη τριμερής και πενταμερής)

Να μην παγιδευτούμε σε διαδικασίες άκρως επικίνδυνες

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου στη Λάρνακα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σχόλιο της ΕΔΕΚ απέναντι στη φημολογία για το ότι η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να συνεχίσει τις συνομιλίες, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Καταρχήν θα αναμένουμε την Τετάρτη το πρωί την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Συμβουλίου. Όμως τα παιχνίδια της Τουρκίας είναι πάρα πολύ καλά γνωστά και γι’ αυτό ακριβώς εδώ και πάρα πολλή καιρό από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για το πώς εμείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις και κυρίως να μην κάνουμε το λάθος να παγιδευτούμε σε διαδικασίες οι οποίες θα αποδειχτούν άκρως επικίνδυνες.

Για παράδειγμα οι συναντήσεις καλά θα είναι να γίνουν. Όμως ίδιοι οι τρεις όροι αναφοράς, τους οποίους συζητούμε αυτή την στιγμή  για να αποτελέσουν το πλαίσιο ενδεχόμενης επανέναρξης των συνομιλιών, είναι και οι τρείς άκρως επικίνδυνοι, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή έχουμε τονίσει ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένους στόχους. Είτε να καταστεί συμμέτοχος και συνέταιρος στην αξιοποίηση και διαχείριση του φυσικού αερίου είτε να ματαιώσει το ενεργειακό μας πρόγραμμα ή να εγκαθιδρύσει τα γεωτρύπανα σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες, για να διεκδικεί ως εκ τούτου επικυριαρχικό ρόλο. Γι’ αυτό και εμείς προτείναμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκεκριμένες κινήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες που να αποτελούν στην ουσία διπλωματικά και πολιτικά όπλα έτσι ώστε να ενισχύεται αφενός μεν η Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου να μένει εκτεθειμένη η Τουρκία.

Εμείς θα συμβουλεύσουμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να προσέλθει σε αυτές τις συναντήσεις με μεγάλη προσοχή, με νηφαλιότητα και πάνω από όλα να αποφύγει να οποιεσδήποτε διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2019

You may also like