ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δηλώσεις Ανδρέα Ψαρά, Γραμματέα Θεματικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την Ημερίδα για την Οικονομία στο πλαίσιο της Εκστρατείας «Δίπλα στον Πολιτη»

Η ΕΔΕΚ δίπλα σε εκείνους τους πολίτες που υπήρξαν πραγματικά θύματα της οικονομικής κρίσης και αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα τις συνέπειές της

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα για την Οικονομία που διοργάνωσε το Κ.Σ. ΕΔΕΚ στο πλαίσιο της Εκστρατείας «Δίπλα στον Πολίτη». Αυτή είναι η πρώτη από μία σειρά πέντε ημερίδων που ολοκληρώνονται την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στις οποίες θα συμμετέχουν φορείς, οργανωμένα σύνολα, κοινωνικοί εταίροι, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και διακεκριμένες προσωπικότητες σε επί μέρους γνωστικά αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής Ημερίδας συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Ηροδότου Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας, ο Λευτέρης Ανδρέου Α΄ Αντιπρόεδρος Κ.Σ.ΕΔΕΚ ο οποίος είχε ρόλο συντονιστή, ο Λουκάς Αριστοδήμου Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ο Διομήδης Διομήδους Διευθυντής Workin Human Power, ο Θεόδωρος Κρίγγου CEO Infocredit, ο Εκπρόσωπος Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Κύπρου, ο Πανίκος Κωνσταντίνου εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και ο Σπύρος Σπυρίδωνος Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών.

Οι παρευρισκόμενοι τοποθετήθηκαν επί των προβλημάτων και προκλήσεων της Κυπριακής οικονομίας ενώ ταυτόχρονα έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ειδικότερα οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στο τι προτίθεται να κάνει η Κεντρική Τράπεζα για τις εκποιήσεις, πώς θα προστατεύσει τους πολίτες από τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών, ποιες προοπτικές δίνει το ΕΣΤΙΑ, για  ποιους λόγους οι τράπεζες προχωρούν στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα ταμεία και δεν προσφέρουν πρώτα στον δανειολήπτη τη δυνατότητα να αγοράσει το δάνειο σε χαμηλότερη αξία κ.ά.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίσαμε πως θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες και απέναντι στις αυθαιρεσίες των τραπεζών. Δίπλα σε εκείνους τους πολίτες που υπήρξαν πραγματικά θύματα της οικονομικής κρίσης και αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα τις συνέπειές της. Την ίδια στιγμή επαναφέραμε τις προτάσεις μας για προστασία των πολιτών:

  • Όταν ο δανειολήπτης προσφεύγει σε ένδικα μέσα επειδή διαφωνεί με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών, να αναστέλλεται η όποια διαδικασία εκποίησης μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενώ εκκρεμούσε δικαστική απόφαση η Τράπεζα προχώρησε σε διαδικασία εκποίησης του ακινήτου.
  • Όταν ένα δάνειο πωλείται σε ξένα επενδυτικά ταμεία, να έχει το δικαίωμα ο πρωτοφειλέτης ή συγγενής πρώτου βαθμού να το αγοράσει και εάν αυτό δεν υλοποιηθεί τότε η τράπεζα να καταφεύγει στις επενδυτικές εταιρείες. Αυτό θα έχει διπλό όφελος. Από τη μια οι τράπεζες θα μπορούν να εισπράττουν περισσότερα χρήματα και από την άλλη θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να προστατεύουν και τους πολίτες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2019

You may also like