ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Σήμερα συμπληρώνεται ένας αιώνας από την σφαγή των Ελλήνων του Πόντου από τα κεμαλικά στρατεύματα. Ένας αιώνας πόνου και οδύνης για τις ψυχές που σφαγιάστηκαν με τον πλέον απεχθή τρόπο από τους οπαδούς και τον στρατό του Κινήματος των Νεότουρκων.

Οι 350.000 δολοφονημένοι Έλληνες του Πόντου αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη της δρομολογημένης και μεθοδευμένης εθνοκάθαρσης που επιχειρεί εδώ και χρόνια η Τουρκία απέναντι στον Ελληνισμό, μίας εθνοκάθαρσης ανάλογης αυτής που βιώσαμε το 1974 από τα στρατεύματα του Αττίλα.

Είναι σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια η γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων γίνεται όλο και πιο  γνωστή διεθνώς. Το πιο σημαντικό όμως είναι να πιεστεί η Τουρκία να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έχει διαπράξει, γεγονός που θα αποτελέσει μία σημαντική πολιτική νίκη έναντι της Τουρκίας και δικαίωση των νεκρών ψυχών. Πρωτοστάτης σε αυτόν τον αγώνα υπήρξε από το 1991 ο Ανδρέας Παπανδρέου με την κατάθεση πρότασης νόμου και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Το  ελληνικό και το κυπριακό κράτος έχουν ευθύνη να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης. Είναι πολύ σημαντικό η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας  να διασυνδεθεί με την υποχρέωσή της για αναγνώριση τόσο της ποντιακής όσο και της αρμενικής γενοκτονίας.  Ήρθε πλέον η στιγμή να σηκώσουμε το βάρος της εθνικής μας συνείδησης και να διεκδικήσουμε με ομοθυμία τη δικαίωση όλων αυτών που χάθηκαν από τα εθνικιστικά και επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας.

Όλα αυτά θα πρέπει να μας αφυπνίσουν και να μας συνειδητοποιήσουν σχετικά με την επιδιωκόμενη λύση του κυπριακού στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία δεν πρέπει να επιτραπεί να έχει άμεσα ή έμμεσα ρόλο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Μαΐου 2019

You may also like