ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Στις 15 Νοεμβρίου 1983 η Τουρκία προχώρησε στην παράνομη ανακήρυξη των κατεχομένων εδαφών σε κράτος στοχεύοντας να νομιμοποιήσει όσα επιχείρησε το καλοκαίρι του 1974 μέσω της παράνομης εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης.

Η ενέργεια της Τουρκίας αποκάλυπτε ταυτόχρονα και τους στόχους της που είχαν τεθεί σε εφαρμογή ήδη από τη δεκαετία του 1960:

  • να οδηγηθούμε σε μια τουρκικών προδιαγραφών λύση που θα της επιτρέπει να ελέγχει ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια (οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά) μετατρέποντας ουσιαστικά την Κύπρο σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο και σε περίπτωση που δεν το πετύχει αυτό,
  • να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Το Κ. Σ. ΕΔΕΚ καταδικάζει για ακόμα μία χρονιά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και δηλώνει πίστη στον αγώνα υπέρ της υπεράσπισης και συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά όλων εκείνων των δράσεων που υποδηλώνουν άμεση ή έμμεση αναγνώριση και αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Η καλύτερη απάντηση στους τουρκικούς σχεδιασμούς είναι η διαμόρφωση κοινής πανεθνικής πολιτικής με την Ελλάδα για:

  • επαναφορά του Κυπριακού στη σωστή του βάση ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής,
  • εξεύρεση μίας δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης που να καθιστά την πατρίδα μας ένα αληθινά ελεύθερο, σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς και ρατσιστικά στοιχεία όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα,
  • αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου των δύο χωρών σε πολιτικό, ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο.

Με αφορμή την θλιβερή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διοργανώνει απόψε εκδήλωση με τίτλο «Τιμούμε το Πολυτεχνείο, Καταδικάζουμε το ψευδοκράτος». Η εκδήλωση θα γίνει στις 7:00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα (Αίθουσα “Μακεδονία”).

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και ο Πέτρος Ευθυμίου, π. Υπουργός Παιδείας της Ελλάδος. Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η Β΄ Αντιπρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Έλενα Περικλέους ενώ το μουσικό πρόγραμμα θα εκτελεστεί από τον Πάμπο Σακκά.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2019

You may also like