ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακήρυξη Κ. Σ. ΕΔΕΚ για δολοφονίες Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού  

Στις 11 Αυγούστου 1996 ο Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε βίαια και άνανδρα από τους Τούρκους εθνικιστές γκρίζους λύκους και αστυνομικούς του ψευδοκράτους επειδή θέλησε να διαδηλώσει υπέρ της ελευθερίας και της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων. Την ημέρα της κηδείας του Ισαάκ, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του, εκτελέστηκε εν ψυχρώ ο Σολωμός Σολωμού ο οποίος ανέβηκε σε ιστό με σκοπό να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

Μολονότι ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού αναγνωρίστηκε και παραδέχθηκε ενοχή, εντούτοις καμία ουσιαστική προσπάθεια δεν έγινε για να τιμωρηθεί το έγκλημα που διέπραξε. Πρόκειται για τον Κενάν Ακίν, έποικο, πρώην αξιωματικό του τουρκικού στρατού και μέλους της κυβέρνησης του ψευδοκράτους.  Η Κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να θέσει κατά τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, αίτημα παράδοσης του Κενάν Ακίν για την έστω και αργοπορημένα απόδοση δικαιοσύνης για το ειδεχθές έγκλημα που έχει διαπράξει.

Πρόσφατα, στο χώρο που δολοφονήθηκε ο ήρωας Σολωμός Σολωμού, αντί να στηθεί από τις κρατικές αρχές μνημείο εις μνήμη των δύο ηρώων που θυσίασαν τη ζωή τους υπέρ της ελευθερίας, συντελέστηκε ακόμα ένα έγκλημα με την ηθελημένη στάση της κυβέρνησης: το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, με ολέθριες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες εις βάρος των Αμμοχωστιανών, νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου.

Το Κ.Σ.ΕΔΕΚ ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού της θυσίας των Ισαάκ και Σολωμού τάσσεται υπέρ της ανέγερσης μνημείου που θα θυμίζει σε όλους το μέγεθος του ηρωισμού αλλά και τον λόγο για τον οποίο θυσιάστηκαν.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 11 Αυγούστου 2019

You may also like