ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, ΣΤΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΑΝΑΠΛ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Συναγωνιστή Πρόεδρε της Νέας Αγροτικής Κίνησης,

φίλοι και φίλες,

 

Tο να είσαι αγρότης αποτελεί σήμερα ένα  άθλο, ένα αγώνα ζωής.

Η ζωή των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γεωργοκτηνοτροφία ήτανε πάντα πολύ δύσκολη αλλά σήμερα έχει γίνει δυσκολότερη λόγω κυρίως των κλιματολογικών αλλαγών. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί τον οδοδείκτη για όλα τα κράτη μέλη και επηρεάζει και καθορίζει τους αγρότες όπου και αν αυτοί κατοικούν εντος της Ευρωπαικής Επικράτειας.

 

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη πρόκληση των Ευρωβουλευτικων εκλογών.

Εκεί στις Βρυξέλλες λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας, επηρεάζουν δηλαδή τη ζωή μας. Εκεί, στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί και προωθούνται και οι αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική. Η ΕΔΕΚ συμμετέχει στη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβούλιου, και από εκεί εκπροσωπεί τη Κύπρο. Εκεί εκπροσωπούμε και τα δικαιώματα των Κυπρίων Αγροτών. Χρειαζόμαστε τη στήριξη σας, για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για εσάς, για τη πατρίδα μας, για τα παιδιά μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να απουσιάζει η Κυπρος από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών. Κάθε ψήφος μετρά. Στις 26 του Μάη θα πάμε όλοι στη κάλπη.

 

Χρειάζονται απτά μέτρα για την ενδυνάμωση της θέσης του αγρότη στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων και βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος, μέσα από την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που παρατηρούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών και διατροφικών προϊόντων. Αν και ετοιμάστηκε νομοσχέδιο ακόμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση.

Η οικονομική κρίση, αν και έχει αρνητικό πρόσημο στη ζωή μας, φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία ότι αύξησε το ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και έχει οδηγήσει αρκετούς νέους να δραστηριοποιηθούν στους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία τουλάχιστον, καταδεικνύουν ότι η καθοδική πορεία του τομέα κατά την τριετία 2012-2014 έχει οριστικά ανακοπεί και από το 2015 σημειώνεται άνοδο.

 

Με τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Αγροτικό Κίνημα , πολλες από αυτές από τη Νέα Αγροτική Κίνηση, μια σειρά πολιτικών και μέτρων εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας και της ενίσχυσης της θέσης του αγρότη σε αυτήν.

 

Ένα εύγε, στο ευρύτερο αγροτικό κίνημα, που βρίσκεται σε συνεχή αγώνα για τον σχεδιασμό και υλοποίηση επιπρόσθετων πολιτικών και μέτρων, που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες δραστηριοποίησης των αγροτών και θα δώσουν κίνητρα σε αυτούς για περαιτέρω ενίσχυση, τόσο της δικής τους θέσης όσο και της οικονομίας του τόπου.

Μερικά από τα μέτρα αυτά που ξεχωρίζουν είναι η απεξάρτηση της άρδευσης από τις καιρικές συνθήκες, με την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης του νερού, η δημιουργία νέων μονάδων αφαλάτωσης, η παροχή κινήτρων για κατασκευή ιδιωτικών μονάδων αφαλάτωσης από ομάδες γεωργών και ο περιορισμός στις απώλειες των δικτύων.

Μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Γεωργίας, η οποία αναμένεται να διαμορφώσει ένα σύστημα ασφάλισης δίκαιο και καθολικό, που θα αντιμετωπίζει όλους τους κινδύνους που επηρεάζουν σήμερα τη γεωργική παραγωγή και θα αποζημιώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα τους αγρότες μας, είναι η μεταρρύθμιση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης με τη δημιουργία ειδικού Ταμείου Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής.

Επιβάλλεται ακόμα η βελτίωση της σήμανσης των κυπριακών γεωργικών προϊόντων, με τη σύσταση νομοθεσίας για καθιέρωση του κυπριακού σήματος για τα αγροδιατροφικά προϊόντα.

 

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι η ενότητα που παρουσιάζουν οι Αγροτικές Οργανώσεις και η επικέντρωση τους σε ένα συνεχή και ειλικρινή διάλογο για όλα τα δύσκολα και σοβαρά θέματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο και αυτό αποτελεί αφετηρία για την επιτυχή αντιμετώπιση και την ορθολογική διαχείρισή των όποιων προβλημάτων και θεμάτων.

 

Ο ρόλος της Νέας Αγροτικής Κίνησης είναι καθοριστικός σε αυτή τη διαδικασία. Η Κίνηση με τις θέσεις της, τη συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της Βουλής, στον διάλογο με το Υπουργειο Γεωργιας, τη συμμετοχή σε συνέδρια, εκπαιδευτικά ταξίδια, σεμινάρια, βάζει το δικό της στίγμα στη βελτίωση των όρων ύπαρξης της αγροτιάς και ανοίγει δρόμους για καινούργιες αναβαθμισμενες ευκαιρίες.

 

Η ΕΔΕΚ αγκαλιάζει τις προσπάθειες της ΝΑΚ, στηρίζει τις θεσεις της και προωθεί νομοσχέδια στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεργασία με την ηγεσία της ΝΑΚ.

Με την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ τους επικεφαλής της Οργάνωσης για τις άοκνες προσπάθειες τους και την αφοσίωση τους στον αγροτικό κόσμο.

Αλλά πάνω από όλα θέλω να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε κάθε αγρότη και κάθε αγρότισσα για τη δύσκολη αποστολή τους, γιατί κρατούν θερμοπύλες με το να παραμένουν η να επιλέγουν αυτά τα επαγγέλματα, που τελικά δεν είναι επαγγέλματα αλλά λειτουργήματα, μιας και απαιτούν σωματικό και ψυχικό σθένος , όπως και αγάπη και αφοσίωση.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΣ ΕΔΕΚ

You may also like