Χαιρετίζουμε την ξεκάθαρη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας

Χαιρετίζουμε την ξεκάθαρη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας για την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και διατήρησης των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή

Χαιρετίζουμε την ξεκάθαρη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας για την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και διατήρησης των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή.

Ως Κυπριακή Δημοκρατίας οφείλουμε να  διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων της Κύπρου με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, με άξονα το ενεργειακό και τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θυμίζουμε πως πάγιο αίτημα της ΕΔΕΚ είναι η μετακίνηση του Κυπριακού προς μία πιο θετική κατεύθυνση όπως είναι η διαδικασία στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης.

Στη Διεθνή Διάσκεψη να συμμετέχουν τα Πέντε Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ε.Ε., η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Στη διάσκεψη να γίνει κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, που συνιστά:

  • Πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων
  • Επαναπατρισμό των εποίκων
  • Κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας
  • Διαμόρφωση και κατοχύρωση συνθηκών ασφαλούς και ελεύθερης επιστροφής όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους.

Λευκωσία, 22 Φεβρουαρίου 2019