ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

9η Μαΐου 2019: Η μέρα που η Ευρώπη νίκησε τον Φασισμό

Την 9η Μαΐου του 1945 η ναζιστική Γερμανία παραδίνεται άνευ όρων στα Σοβιετικά και συμμαχικά στρατεύματα. Ήταν η μέρα που η Ευρώπη νίκησε το τέρας του φασισμού. Σήμερα 74 χρόνια μετά διατρανώνουμε τη μεγάλη νίκη κατά του φασιστικού συνασπισμού του «Άξονα», που εξαπέλυσε τον φονικότερο πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας αφήνοντας στο καταστροφικό διάβα του την απώλεια 50 εκατομμυρίων ανθρώπων, εμπόλεμους και άμαχους μαζί.

Την ημέρα αυτή τιμάμε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους για τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης. Όσες και όσους μετείχαν στον αγώνα μαχόμενοι στα διάφορα μέτωπα του πολέμου. Σε εκείνους που δεν λύγισαν μπροστά στα ναζιστικά εκτελεστικά αποσπάσματα και τον φόβο της σβάστικας. Αποτίουμε φόρο τιμής στα εκατομμύρια των νεκρών της πείνας, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κάθε τόπου φρίκης και μαρτυρίου.

Αυτή η μέρα επιβάλλει να απαντήσουμε στο ερώτημα «ποια Ευρώπη θέλουμε». Η ΕΔΕΚ αγωνίζεται για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, τα εγκλήματα μίσους. Μια Ευρώπη χωρίς φασισμό. Στις 26 Μαΐου θα κληθούμε να δώσουμε έναν πολιτικό αγώνα για να διατηρήσουμε την Ευρώπη δημοκρατική. Ας το κάνουμε με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης που οραματιζόμαστε.

 

Λευκωσία, 9 Μαΐου 2019

You may also like