ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα συσσωρευμένα προβλήματα όσον αφορά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, δεν είναι άσχετα των λανθασμένων τρόπων που το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να υλοποιήσει το ΓεΣΥ.

ΓΕΣΥ

Τα συσσωρευμένα προβλήματα όσον αφορά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, δεν είναι άσχετα των λανθασμένων τρόπων που το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να υλοποιήσει το ΓεΣΥ. Δυστυχώς η από χρόνια ανησυχία μας για το ΓεΣΥ δεν εισακούστηκε και ο κίνδυνος αναποτελεσματικής εφαρμογής του ΓεΣΥ, ανεξάρτητα με το ποιος θα έχει την μεγαλύτερη ευθύνη, θα επηρεάσει τους Κύπριους πολίτες και κυρίως αυτούς που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και δεν θα έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλού επιπέδου ιατρική περίθαλψη.

Γι’ αυτό ακριβώς, όπως πολλές φορές είχε τονίσει η ΕΔΕΚ στο παρελθόν, θα πρέπει η Κυβέρνηση πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ να είχε προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την ενίσχυση τους σε ιατρικό προσωπικό και σε εξοπλισμό έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ανεξάρτητα από την ένταξη ή όχι των ιδιωτικών κλινικών στο ΓεΣΥ.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας επιχειρούν για λόγους εντυπωσιασμού να αρχίσει την εφαρμογή του ΓεΣΥ χωρίς να προηγηθεί η αναγκαία αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Ενέργεια η οποία μπορεί να οδηγήσει ενδεχομένως σε σταδιακή κατάρρευση και πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ξένα επενδυτικά ταμεία επιχειρούν να επενδύσουν στον ιατρικό τομέα της Κύπρου επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής κατάρρευσης του ΓεΣΥ.

Η ΕΔΕΚ μακριά από κομματικές σκοπιμότητες θα συνεχίσει να καταθέτει τις εποικοδομητικές θέσεις για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως ακριβώς την είχε οραματιστεί από την αρχή ως ο κύριος εισηγητής της εφαρμογής του αλλά και όπως ο λαός θα ήθελε να λειτουργήσει προς όφελός του.

                                                                                                                                        Γραφείο Τύπου

                                                                                                                Λευκωσία 17 Νοεμβρίου 2018

You may also like