ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ

Τα κεντρικά γραφεία της κεντρικής Τράπεζας

«Η σημερινή συζήτηση για την Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα έχει στην ουσία ξεκαθαρίσει ορισμένα συμπεράσματα:

  1. Ότι, δεν υπάρχει, από πλευράς και διοίκησης και κυβέρνησης, ένα ξεκαθαρισμένο σχέδιο για το πώς θα διαχειριστεί αυτή την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Συνεργατισμός.
  2. Το δεύτερο, ότι το μοναδικό, ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ΜΕΔ. Και εδώ, ακριβώς, είναι που δικαιώνεται η θέση την οποία από την αρχή είχαμε προβάλει ως ΕΔΕΚ, ότι τα 1,5 δις αρχικά και τα 175 εκατομμύρια στη συνέχεια, θα μπορούσαν να δοθούν στον Συνεργατισμό ως στήριξη. Την ίδια στιγμή το κράτος να παραλάβει τον αντίστοιχο αριθμό ΜΕΔ πολιτών – κυρίως πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης – που θα μπορούσαν να ανέρχονται περίπου στα 3,5 δις, με βάση τη διαδικασία της αγοράς και να παραχωρήσουν στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για περαιτέρω διαχείριση, έτσι ώστε και ο Συνεργατισμός να βοηθηθεί και οι πολίτες να προστατευτούν και μέσα από την κοινωνικά ευαίσθητη και λογική διαχείριση αυτών των δανείων το κράτος να έχει εισοδήματα.
  3. Το τρίτο, είναι, όντως η καλή διαχείριση που υπήρξε και η οποία έδωσε την ευκαιρία στις εποπτικές αρχές να ασκήσουν πρόσθετες πιέσεις να ζητήσουν ακριβώς τη λήψη αναβαθμισμένων μέτρων που να φέρουν τον Συνεργατισμό σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

Ένα απλό παράδειγμα για την κακοδιαχείριση: Δεν είναι δυνατόν να παραλαμβάνεται μετά την κρατικοποίηση αυτός ο Οργανισμός για να υπάρξει εξυγίανση, αναδιοργάνωση και ανόρθωση, αλλά την ίδια στιγμή να προσλαμβάνονται 120 και πλέον υπάλληλοι με τις υψηλότερες μισθοδοτικές κλίμακες που θα μπορούσαν να τους προσλάβουν.

Εν πάση περιπτώσει εμείς θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς αυτήν τη διαδικασία.

Εκτιμούμε ότι κακώς η διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον μέσα από αυτή τη διαδικασία της επίλυσης του προβλήματος την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος της κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα για το θέμα της θεσμοθέτησης του φορέα ή του τρόπου διαχείρισης των ΜΕΔ.

Δημιουργείται για ακόμα μία φορά ένα τετελεσμένο, ένα πρωθύστερο και μπορώ να πω μια εκβιαστική προς τα κόμματα στάση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν από τη σημερινή ενημέρωση έμαθαν περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια τελικά θα είναι ακριβώς η διαδικασία της πορείας του Συνεργατισμού, απάντησε:

«Όχι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση αυτού του ζητήματος. Για αυτό είπα ότι γι’ αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο, ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης ούτε από την πλευρά της διοίκησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας».

 

Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2018

 

You may also like