ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Να προχωρήσουμε σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πολιτικής με αναβαθμισμένη και κλιμακούμενη αντίδραση έναντι των τουρκικών προκλήσεων

Είναι λογικό το ενδιαφέρον της Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου να επικεντρώνεται στην Ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας. Είχαμε ένα θετικό συμπέρασμα από τη Σύνοδο Κορυφής, όμως η εκτίμηση μας ως ΕΔΕΚ είναι ότι η Τουρκία και πολύ περισσότερο ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αντιλαμβάνονται και δεν ευαισθητοποιούνται με παραινέσεις ή με συμπεράσματα αποφάσεων. Όπως απέδειξε μέχρι σήμερα ο κ. Ερντογάν λειτουργεί κατά τρόπο προκλητικό, επεκτατικό και επικίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι για αυτό που για ακόμα μια φορά κάνουμε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αγαστή και στενή συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πολιτικής σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η πολιτική αυτή να στοχεύει σε μια αναβαθμισμένη και κλιμακούμενη αντίδραση έναντι των τουρκικών προκλήσεων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διαισθανθεί πια η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν ότι η προκλητικότητα τους δεν μένει αναπάντητη και ότι αυτή η προκλητικότητα θα έχει σε πρώτη φάση οικονομικό, εμπορικό και πολιτικό κόστος στην Τουρκία.

Μέσα στα μέτρα τα οποία έχουμε προτείνει είναι ακριβώς η λήψη δράσεων αξιοποιώντας συνεργασίες με άλλες χώρες της Ε.Ε. για την παρεμπόδιση της οποιασδήποτε οικονομικής, εμπορικής και πολιτικής αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων και στη συνέχεια κλιμάκωση αυτών των σχέσεων, μη αποκλειόμενης, ενδεχομένως, και εάν οι περιστάσεις το επιτρέψουν, λήψη και εμπράκτων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας. Μόνο έτσι εκτιμούμε ότι η Τουρκιά θα μπορέσει να περιορίσει τις προκλητικές της ενέργειες και να δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για εάν και εφόσον προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο διασύνδεσης του Φυσικού Αερίου με την έναρξη συνομιλίων, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

Έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αυτή η διασύνδεση. Επίσης τονίσαμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποφύγει να εμπλακεί σε ένα κοινωνικό δείπνο με τον κ. Ακιντζί σε αυτή τη φάση. Μπορεί η συνάντηση αυτή να γίνει στο πλαίσιο μιας πολιτικής συνάντησης και όχι δείπνου. Αλλά την ίδια στιγμή παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει και στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων:

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για συζήτηση των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενημέρωσή.
Την ίδια στιγμή διεκδίκηση, στη βάση και απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1983, για Σύγκληση Διεθνους Διάσκεψης για το Κυπριακό, κατάργηση των εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων όπως προνοεί και η συγκεκριμένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Επειδή μόνο με παράλληλες δράσεις και κλιμάκωση μέτρων και αντιδράσεων μπορούμε να κάμψουμε και την ττουρκική αδιαλλαξία, ενδεχομένως, άλλα κυρίως, να τιθασεύσουμε την προκλητική συμπεριφορά των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος

 

 

Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2018

You may also like