ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

Μαρίνος Σιζόπουλος και ηγεσία ΕΔΕΚ

Τις εκλογές τις έχασαν σκόπιμα η ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο Σταύρος Μαλάς

Η προβολή της δήλωσής μου στις 28 Δεκεμβρίου στον ΑΝΤ1 ότι «θα κάνω ό, τι είναι δυνατό να μην εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης», γίνεται από την ηγεσία του ΑΚΕΛ επειδή θεωρεί ότι μπορεί να δικαιολογήσει τη στάση της που οδήγησε στην απώλεια της εκλογικής μάχης και της προεδρίας.

Αυτό όμως που επιτυγχάνει με την κίνηση αυτή είναι ακριβώς το αντίθετο.

Η παρουσίαση της συγκεκριμένης δήλωσης ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τα όσα η ΕΔΕΚ δήλωσε αναφορικά με τις εκλογές.

Γιατί από την πλευρά της ΕΔΕΚ έγινε πράγματι ότι ήταν δυνατό και, μάλιστα, εγκαταλείποντας βασικές της θέσεις επιχείρησε να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών με το να εξετάσει το ενδεχόμενο συγκλίσεων σε τέσσερα μόνο θέματα που αφορούν το Κυπριακό.

Η ενέργεια όμως αυτή δεν βρήκε ανταπόκριση λόγω των προειλημμένων αποφάσεων της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και του υποψήφιου που στήριζε, διότι δεν ήταν διατεθειμένοι να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλήθεια, τι ανέμεναν;

  1. Ότι τα κόμματα που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα προσυπόγραφαν την πολιτική τους υποταγή αποδεχόμενα πλήρως τις θέσεις του υποψηφίου του ΑΚΕΛ χωρίς την οποιαδήποτε σύγκλιση σε έστω επιμέρους ζητήματα;
  2. Είναι δυνατό να διεκδικείς την εκλογή στην προεδρία με τη διαφορά ψήφων που υπήρχε στον πρώτο γύρο χωρίς να ενδιαφέρεσαι για άνοιγμα συνεργασίας προς τα υπόλοιπα κόμματα για να καλύψεις τη διαφορά;
  3. Από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν φανερό ότι για την εκλογή του Σταύρου Μαλά δεν αρκούσαν μόνο οι ψήφοι της ΕΔΕΚ. Απαιτούντο τουλάχιστον και οι ψήφοι του ΔΗΚΟ. Τι έκανε η ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο υποψήφιός της για να εξασφαλίσει αυτούς τους ψήφους;

Όλα τα στοιχεία οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά η ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο Σταύρος Μαλάς δεν ενδιαφέρονταν για την εκλογή. Ικανοποιήθηκαν μόνο με το πέρασμα στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Με αυτά τα δεδομένα επαναλαμβάνουμε ότι στην ουσία δεν είναι ο Νίκος Αναστασιάδης που κέρδισε της εκλογές αλλά, τις εκλογές τις έχασαν σκόπιμα η ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο Σταύρος Μαλάς.

Είναι καιρός κάποτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2018

You may also like