ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Λύση στον Συνεργατισμό στη βάση βασικών αρχών: να μην επηρεαστούν οι καταθέτες, η αξιοπιστία του ιδρύματος και να μην φορτωθούν οποιαδήποτε βάρη οι φορολογούμενοι πολίτες»

Μετά από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ με τον Υπουργό Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο γιατί είχαμε μια πραγματικά χρήσιμη, παραγωγική συζήτηση. Συζητήσαμε σε έκταση τα τραπεζιτικά ζητήματα κυρίως τα ζητήματα του Συνεργατισμού. Προφανώς πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο και στο επόμενο διάστημα. Με ικανοποιεί το γεγονός ότι υπάρχει συναντίληψη. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, πώς πρέπει να προχωρήσουμε, τον τρόπο να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα. Ξανά να σας ευχαριστήσω για τη συζήτηση και δεδομένη πρέπει να θεωρείτε τη διάθεση της κυβέρνησης να συνεχίσουμε την προσπάθεια για συνεννόηση για το κοινό καλό».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Και εγώ από την πλευρά μου θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την ομολογουμένως εποικοδομητική και πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση που είχαμε. Και το εννοώ. Δεν είναι σχήμα λόγου. Μπορούμε να αποκαλύψουμε και μια κοινή συμφωνία που είχαμε:

Το πρώτο είναι ότι αυτές οι συναντήσεις και ο διάλογος θα συνεχίσει για το καλό της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και
Το δεύτερο ότι θα προσπαθήσουμε και οι δύο πλευρές η όποια δρομολόγηση λύσης κυρίως για τα προβλήματα του Συνεργατισμού να μην επιφέρει επιπτώσεις στους καταθέτες, να μην τίθεται σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία του ιδρύματος και πολύ περισσότερο να μην υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στον φορολογούμενο πολίτη.
Πάνω σε αυτή τη βάση κ. Υπουργέ μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση μας και γιατί όχι να βρούμε κοινή γλώσσα και κοινή κατάληξη σε συγκεκριμένες προτάσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Αυτά είναι θέματα που βρίσκονται στη διαδικασία της συζήτησης. Αυτές είναι κατευθυντήριες γραμμές όμως πολλές φορές τα στάδια, τα βήματα και η πρακτική εφαρμογή αυτών μπορεί να είναι διαφορετική. Γι’ αυτό ακριβώς και θα συνεχίσει ο διάλογος. Επειδή έχει σημασία να μην υπάρχει μόνο κάποια συμφωνία σε θέματα βασικών αρχών αλλά και στα θέματα της πρακτικής εφαρμογής της όποιας συμφωνίας ενδεχομένως καταλήξουμε, αυτή να είναι στη βάση των βασικών αρχών που ανακοινώσαμε: ότι δεν θα επηρεαστούν οι καταθέτες, δεν θα επηρεαστεί η αξιοπιστία του ιδρύματος και δεν θα φορτωθούν οποιαδήποτε βάρη οι φορολογούμενοι πολίτες.

 

 

Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2018

You may also like