ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Μαρία Βασιλειάδου

Έκκληση στον ΠτΔ για ενέργειες που ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της Κ.Δ. και ελαττώνουν τις επιπτώσεις από την παρασκηνιακή αμερικανική πολιτική

Με αφορμή τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημειώνουμε πως οι θέσεις των ΗΠΑ για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου, την αξιοποίησή του και την λύση του Κυπριακού, όπως αυτές δημόσια δηλώνονται στο προσκήνιο, είναι γνωστές. Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό και θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής είναι οι κινήσεις που κάνουν οι ΗΠΑ στο παρασκήνιο.

Από την πλευρά της  ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε τέτοιες ενέργειες που θα ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ελαττώσουν τις επιπτώσεις από την αμερικανική πολιτική που προωθείται στο παρασκήνιο και θα διασφαλίζουν πως η όποια λύση αποφασιστεί θα αποτρέπει τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

  1. Να αποφύγει την οποιαδήποτε συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου με τον κατοχικό ηγέτη. Είναι γνωστό πως δεν επιλύεται το κυπριακό με κοινωνικού χαρακτήρα συναντήσεις και δείπνα.
  2. Η επανέναρξη των συνομιλιών να γίνει αφότου τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και αφού τερματιστούν οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος.
  3. Να επιμείνει στην ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης όπως προνοεί και το ψήφισμα 37/253 του Μαΐου του 1983 της Γ.Σ. του ΟΗΕ, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει και το πλαίσιο της Διάσκεψης.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Μαρτίου 2018

 

You may also like