ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ακόμα περιμένουμε από τον Ν. Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει τα όσα αναφέρει το Τουρκικό ΥΠΕΞ για λύση δύο κρατών

Πρόεδρος Διάγγελμα Αναστασιάδης Κρανς Μοντάνα

Ακόμα περιμένουμε από τον Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει για τις πληροφορίες που αναφέρονται από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και οι οποίες επιβεβαιώνονται από Τουρκοκύπριους πολιτικούς, ότι τέθηκε προς συζήτηση από την Ελληνοκυπριακή πλευρά (δηλαδή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη) η λύση δύο κρατών.

Και αυτό δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες και δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη οι οποίες έχουν ενθαρρύνει την Τουρκία να ζητά λύση δύο κρατών:

  • Εξέφρασε κατ’ επανάληψη την άποψη για αυξημένες εξουσίες των δύο «συνιστώντων κρατιδίων» περί χαλαρής ομοσπονδίας
  • Αποδέχθηκε (κακώς) το Κοινό Ανακοινωθέν με τον Έρογλου με βάση το οποίο η κυριαρχία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και όχι από το σύνολο του κυπριακού λαού.
  • Αποδέχθηκε πρόνοιες λύσης που στηρίζονται στον γεωγραφικό διαχωρισμό στη βάση εθνοτικών κριτηρίων και με εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης.
  • Η πρόσφατη δήλωσή του για «ΑΟΖ του ψευδοκράτους» την οποία από τις 2 Ιανουαρίου ζητάμε να ανακαλέσει, χωρίς ανταπόκριση.
  • Αποδέχθηκε την Πενταμερή Διάσκεψη, που στην ουσία εξισώσει σε πολιτικό καθεστώς τις δυο κοινότητες, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όλα τα πιο πάνω είναι στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μας τέτοιας μορφής λύσης η οποία νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και εκχωρεί επικυριαρχικό ρόλο στην Τουρκία.

Το ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αποφεύγει να ανακαλέσει τη δήλωσή του για ΑΟΖ του ψευδοκράτους και να ξεκαθαρίσει τα όσα αναφέρονται στη σχετική δήλωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώνουν τις πραγματικές του προθέσεις όσον αφορά τη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων.

 

Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2018

You may also like