ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θυμίζουμε στον κ. Μαλά πως η ανεπαρκής πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια στην οποία συμμετείχε, οδηγήσε στο να χαθεί μια ολόκληρη γενιά νέων επιστημόνων

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Μαλά στο ραδιόφωνο του Active και τις αναφορές του στα δημόσια οικονομικά προηγούμενων κυβερνήσεων και στην πολιτική που ο ίδιος προτείνει η οποία επικεντρώνεται στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, σημειώνουμε τα πιο κάτω.

Ο κ. Μαλάς ήταν στέλεχος της κυβέρνησης Χριστόφια η οποία ήταν η μοναδική κυβέρνηση από τότε που ιδρύθηκε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (πριν την ένταξη στην ΕΕ) η οποία δεν χρηματοδότησε κανένα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Το προηγούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση του Τάσου Παπαδόπουλο τον Φεβρουάριο του 2008. Το πιο πρόσφατο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προκηρύχθηκε μόλις το φθινόπωρο του 2016. Εξαιτίας αυτής της ανεπαρκούς πολιτικής, έχει χαθεί μια ολόκληρη γενιά νέων επιστημόνων.

2. Ο κ. Μαλάς αν και υπεύθυνος Υπουργός για θέματα Έρευνας-Ανάπτυξης στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ και εκπρόσωπος για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων (Innovative Medicine Initiative) δεν προέβη σε καμιά θεσμική αλλαγή (π.χ. νομικό πλαίσιο για κλινικές δοκιμές, πατέντες κλπ) που θα βοηθούσαν στην τοπική ανάπτυξη καινοτομίας σε αυτό τον τομέα. Η μόνη «καινοτομία» που έκανε στο πλαίσιο δήθεν αναδόμησης του συστήματος έρευνας ήταν να διατηρήσει με πολύ μικρές τροποποιήσεις ήδη θεσμοθετημένα όργανα, όπως είναι το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και το Κυπριακό Επιστημονικό Συμβούλιο που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβρη του 2007 από την κυβέρνηση Τ. Παπαδόπουλο.

3. Για την περίοδο 2010-2017 το πρόσημο προόδου στην καινοτομία είναι άκρως αρνητικό (-12.7%) με βάση το Ευρωπαϊκό “βαθμολόγιο” -scoreboard, παρά το ιδιαίτερο θετικό πρόσημο στο ανθρώπινο δυναμικό, τις επιστημονικές επιδόσεις μας και το υψηλό επίπεδο ευερσυτεχνίας επί μέρους επιστημόνων, τα οποία έχουν αντισταθμίσει μερικώς τα εξόχως αρνητικά αποτελέσματα στην αποδοτικότητα του οικοσυστήματος έρευνας (-48.6%) και την ικανότητα επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (-87.4%). Στην ίδια κατεύθυνση εδώ και δέκα χρόνια η προσοχή και οι διευκολύνσεις σε μικρές επιχειρήσεις ήταν και είναι ανύπαρκτη αφού με τις λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις των δύο τελευταίων κυβερνήσεων τις οδήγησαν μάλλον σε πτώχευση. Επίσης, έχουν αποτύχει παταγωδώς στο να μετατραπεί ο πλούτος της επιστημονικής γνώσης σε εμπορεύσιμο προϊόν.

Σημειώνουμε πως κατανοούμε την προσπάθεια του κ. Μαλά να προβάλει τις δικές του προτάσεις και να αποδομήσει τα θετικά που υπήρχαν στο παρελθόν. Θα πρέπει όμως να κατανοήσει πως δυστυχώς το χαμένο έδαφος στην έρευνα και καινοτομία δεν ανακτάται με ανέξοδες εξαγγελίες.

Τέλος, καλούμε τον κ. Μαλά, εάν γνωρίζει, να μας πει ποια και πόσα ήταν τα οικονομικά ελλείμματα που προκάλεσε στην Κυπριακή Δημοκρατία η πενταετής διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια της οποίας για κάποιο χρονικό διάστημα διετέλεσε Υπουργός.

Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2017

You may also like

ΜΥΡΙΑΝΘΟΥΣ ΗΛΙΑΣ

Κυπριακή Οικονομία

ΕΔΕΚ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΟ

Εκποιήσεις Ακινήτων