ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σωστές οι επισημάνσεις του ΠτΔ αλλά έρχονται σε αντίφαση και αντίθεση με τα όσα αποδέχθηκε

ΕΔΕΚ

Διαπιστώσαμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά περιέλαβε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σωστές επισημάνσεις όσον αφορά τη φύση του κυπριακού και τους στόχους της Κύπρου, κάτι που στο παρελθόν απέφυγε συστηματικά και προσεκτικά.

Την ίδια όμως στιγμή δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε και τις αντιφάσεις που περιλαμβάνονται στην χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:

  • Ενώ παραδέχεται ότι υπάρχει μαζικός εποικισμός με πρόσχημα την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, την ίδια στιγμή αποδέχεται μονιμοποίηση πέραν των 120 χιλιάδων εποίκων, αριθμού μεγαλύτερου των Τουρκοκυπρίων.
  • Αποδέχεται στις Τουρκοκυπριακές περιοχές να δοθεί ο πρώτος λόγος στους έποικους, παράνομους χρήστες σφετεριστές των Ελληνοκυπριακών περιουσιών.
  • Ενώ διαπιστώνει πως σε κανένα ομοσπονδιακό κράτος δεν υπάρχει θετική ψήφος από τη μειοψηφία, ο ίδιος αποδέχθηκε θετική ψήφο και αριθμητική εξίσωση σε αριθμό θεσμικών οργάνων του κράτους (π.χ. Ανώτατο δικαστήριο, ειδικά τμήματα αστυνομίας, ΕΔΥ κ.ά.) καθώς επίσης και την εκ περιτροπής προεδρία.
  • Ενώ μίλησε για ένα φυσιολογικό κράτος όπως ορίζουν οι αρχές της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, αποδέχθηκε να δοθούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες σε Τούρκους Υπηκόους.
  • Την ώρα που θέλει κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων, πως δικαιολογείται η πρότασή του για παραμονή αριθμού τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση;
  • Ενώ ζητά την άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ο ίδιος ενέταξε την επιστροφή της στην πρώτη μέρα της λύση και τη συνέδεσε με τη λύση.
  • Αποδέχτηκε μια πενταμερή διάσκεψη, στην ουσία υποβαθμίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και χωρίς να επιρριφθούν από την διεθνή κοινότητα ευθύνες στην Τουρκία για την αρνητική της στάση.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι ψεσινές επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι επισημάνσεις που σκόπιμα έκανε ενόψει των προεδρικών εκλογών και την επομένη θα τις λησμονήσει.

Λευκωσία, 22 Σεπτεμβρίου 2017

You may also like