ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντική η συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO αλλά εξουδετερώνεται από τις υποχωρήσεις του ΠτΔ

Η υπογραφή για συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO είναι ιδιαίτερα θετική και σημαντική εξέλιξη για την πατρίδα μας.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως η πρόθεση του Νίκου Αναστασιάδη να συνεχίσει τη διαδικασία εκεί που έμεινε (βλ. Συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» 5/11/2017), εξουδετερώνει αυτή τη θετική εξέλιξη επειδή:

1. Με την αποδοχή της Πενταμερούς Διάσκεψης στην ουσία οι φιλικές χώρες προς την Κύπρο όπως είναι η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, μένουν εκτός διαδικασίας.

2. Μέσα από τις πρόνοιες της λύσης και τα όσα αποδέχθηκε ο Ν. Αναστασιάδης, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, το βέτο σε όλες τις αποφάσεις στους Τουρκοκυπρίους και κατ’ επέκταση στους νομιμοποιημένους εποίκους, καθιστούν τη λειτουργία του κυπριακού κράτους τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική, υποχείριο της τουρκικής πολιτικής.

Τα πιο πάνω αποδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής της τακτικής και περαιτέρω ενίσχυσης και θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι με ενέργειες που στην προοπτική της δήθεν λύσης θα οδηγήσουν σε διάλυση την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θυμίζουμε πως στις 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Νέας Στρατηγικής την οποίαν κατέθεσαν οι Δυνάμεις της Αλλαγής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, περιγράφεται αναλυτικά η τακτική αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς και η αξιοποίηση των ενεργειακών και γεωστρατηγικών δεδομένων για τη συγκρότηση περαιτέρω συνεργασιών τόσο με τις γειτονικές χώρες όσο και με ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2017

You may also like