ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία του Προέδρου ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλου στην επετειακή ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της επετειακής συνεδρίας της Βουλής

Έντιμε κύριε πρόεδρε,

Συναδέλφισσες, και συνάδελφοι,

Για 43η χρονιά η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά-τους ενάντια στις κάθε λογής συνωμοσίες, που υπερασπίσθηκαν τη δημοκρατική νομιμότητα και την ελευθερία της πατρίδας-μας.

Κορυφαία προσωπικότητα ανάμεσα στους τιμώμενους ο Εθνάρχης Μακάριος. Σαράντα χρόνια μετά το θάνατό-του εξακολουθεί να Ζει στις καρδιές και τη συνείδηση του λαού-μας. Η ανάμνησή-του προκαλεί σκιρτήματα συγκίνησης και περηφάνιας. Γιατί ο χρόνος εξαφανίζει τα μικρά, τα ασήμαντα και τα ευτελή. Αναδεικνύει όμως τα μεγάλα και σημαντικά.

Η πολιτική και βιολογική-του απουσία μας λείπει όσο ποτέ. Παραμένει όμως ζωντανή και ανεξίτηλη στο χρόνο η ηγετική-του φυσιογνωμία και η παρακαταθήκη-του με τα διαχρονικά και πάντα επίκαιρα μηνύματα.

Σε μια περίοδο όπου επιχειρείται συστηματικά η παραχάραξη της ιστορίας, με τους ενόχους να αθωώνονται και τους αθώους να ενοχοποιούνται, οφείλουμε με θάρρος, αντικειμενικότητα και διεισδυτικότητα να καταγράψουμε τα αίτια και τα αιτιατά που μας οδήγησαν στην τραγωδία του 1974, τις συνέπειες της οποίας εξακολουθούμε να βιώνουμε και σήμερα επικίνδυνες όσο ποτέ άλλοτε. Όπως είπε και ο ήρωας ποιητής Δώρος Λοίζου η αλήθεια είναι πιο καυτή και από τη μήτρα του ήλιου.

Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήταν δύο στιγμιαία γεγονότα. Ήταν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και τη συνδρομή Κυπρίων συνοδοιπόρων.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας 10ετούς συνωμοσίας η οποία άρχισε μετά την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την υπονόμευση που επιχείρησε η τουρκοανταρσία του 1963. Αποσκοπούσε στην απομάκρυνση του Αρχ. Μακαρίου, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διπλής ένωσης.

Οι χουντικοί δεσμώτες του Ελληνικού λαού, καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα αποφάσεων και σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β΄ όχι μόνο δεν οδήγησαν στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα όπως καλόηχα επαγγέλλονταν, αλλά άνοιξαν την κερκόπορτα στον τουρκικό Αττίλα, και οδήγησαν στην κατοχή του 37% της πατρίδας-μας.

Σήμερα καλούμαστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσαν τα δεδομένα της συνεχιζόμενης κατοχής και της προκλητικής επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά και τα λάθη και οι παραλείψεις-μας, να δώσουμε λύση στο πρόβλημά-μας.

Λύση όμως που

-θα απαλλάσσει την πατρίδα-μας από την κατοχή και όχι να τη νομιμοποιεί

-θα κατοχυρώνει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνοτική προέλευση και όχι να τα παραβιάζει

-θα την απαλλάσσει από την κηδεμονία τρίτων χωρών και όχι να τροποποιεί τη μορφή-της

-θα κατοχυρώνει το δημοκρατικό δικαίωμα ένας άνθρωπος μία ψήφος και όχι να το ανατρέπει

-θα σέβεται τη θεμελιώδη αξία της δημοκρατίας, τη λαϊκή κυριαρχία όπως αυτή εκφράζεται με τη βούληση της πλειοψηφίας και όχι να την υποτάσσει στις επιλογές της μειοψηφίας

-θα αναστηλώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και όχι να τους κατεδαφίζει

Λύση η οποία δεν στηρίζεται στη δημοκρατία και τον αλληλοσεβασμό δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμο κράτος. Θα οδηγήσει στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και θα θέσει σε κίνδυνο την φυσική και εθνική επιβίωση των Ελλήνων

Μόνο η ιστορική αυτογνωσία, η σωστή διεκδίκηση των δικαίων-μας και η αγωνιστικότητα μπορούν να διορθώσουν την πορεία-μας, να ανατροφοδοτήσουν τους στόχους-μας και να μας οδηγήσουν στην επιδιωκόμενη δίκαιη λύση, ώστε να είναι λειτουργική και βιώσιμη

Ο ραγιαδισμός, ο ευσεβοποθισμός και η ηττοπάθεια μόνο σε καταστροφική λύση μπορούν να μας οδηγήσουν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στη μαρτυρική Κύπρο.

Στο όνομα των νεκρών αλλά και των αγωνιστών της δημοκρατικής αντίστασης, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και

ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, στα αθώα θύματα και τους παθόντες της τουρκικής θηριωδίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να διεκδικήσουμε για το λαό-μας μια δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια, όπου στην Κυπριακή Δημοκρατία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς.

Αυτή θα είναι και η καλύτερη υπόσχεση στους ήρωές-μας, και μόνο τότε ο αιώνιος ύπνος-τους θα είναι γαλήνιος, όταν η πατρίδα-μας θα είναι και πάλι ελεύθερη και δημοκρατική, όπως την οραματίσθηκαν και για την πραγματοποίησή-της αγωνίσθηκαν μέχρι την τελευταία-τους πνοή.

You may also like