ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι θέσεις της ΕΔΕΚ για τη θεματική της αυριανής Διάσκεψης

Με αφορμή τη σύγκληση της διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, η ΕΔΕΚ επαναδιατυπώνει τις θέσεις τις, τις οποίες θεωρεί ότι ο ΠτΔ θα πρέπει να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό.

Οι συγκεκριμένες θέσεις συνοψίζονται στα εξής:
Στη Διάσκεψη να συζητηθεί μόνο η διεθνής πτυχή του Κυπριακού: πλήρης αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων και κατάργηση των εγγυήσεων.
Σταθερή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι η ευθυγράμμιση με τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνηση για πλήρη κατάργηση και όχι αναθεώρηση της συνθήκης εγγυήσεως.
Στο Σύστημα Ασφάλειας το οποίο θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής της όποιας λύσης, δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στρατεύματα από τις μέχρι σήμερα εγγυήτριες δυνάμεις, πολύ δε περισσότερο από την Τουρκία, και να αποκλείονται οι εγγυήσεις τρίτων κρατών.
Η ενεργοποίηση της λύσης θα πρέπει να γίνει όταν η Τουρκία υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις στα υπό απόδοση εδάφη, στην αποχώρηση των Τούρκων εποίκων και στρατιωτών στο σύνολό τους. Μέχρι τότε να επεκτείνεται η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος.
Τέλος, ο ΠτΔ οφείλει να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη (στο Blue/Sky, εκπομπή Παρεμβάσεις, 9/1/2017) και να ξεκαθαρίσει σχετικά με την αποδοχή ή όχι της εκ περιτροπής προεδρίας.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 11 Ιανουαρίου 2017

You may also like