ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η προκλητική και αδιάλλακτη συμπεριφορά της Τουρκίας και του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος οδήγησαν στην κατάρρευση

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο Πρόεδρος του Ψευδοκράτους Μουσταφά Ακκιντζί

Η προκλητική και αδιάλλακτη συμπεριφορά της Τουρκίας και του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος, οδήγησαν δυστυχώς και αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο στην κατάρρευση αλλά σε περαιτέρω υποβάθμιση του Κυπριακού και σε κληροδότηση στην Τουρκία πρόσθετου πολιτικού κεκτημένου και παράγωγου δίκαιου για τα θέματα της:

  • αντικατάστασης και όχι κατάργησης της συνθήκης εγγύησης,
  • για την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τα λύση,
  • για την εκ περιτροπής προεδρία αλλά και
  • την κατοχύρωση δικαιωμάτων επί των περιουσιών σε έποικους, παράνομους σφετεριστές των κατεχομενων περιουσιών μας.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι έχουν διαλυθεί και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις όσων μέχρι σήμερα πίστωναν την Τουρκία με καλή θέληση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση οφείλουν να κάνουν προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν το ρόλο του διαιτητή και του γεφυροποιού ανάμεσα στις προτάσεις που κατατίθενται και να προωθήσουν διατάξεις λύσης του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ζητήσει επίσημα την απομάκρυνση του κ. Άιντα λόγω της μεροληπτικής, παραπλανητικής και μη εποικοδομητικής στάσης που τήρησε στο Κραν Μοντάνα.

Επίσης οφείλει να καταστήσει προς την ΕΕ σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να τηρεί στάση ουδέτερου τρίτου αλλά ούτε και πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τη συμφωνία του 2005 και αν δεν παρουσιάσει εποικοδομητική στάση στην επίλυση Κυπριακού.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε τις προτάσεις που η ΕΔΕΚ και τα άλλα κόμματα κατέθεσαν για ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης και αποφυγής μονομερών υποχωρήσεων που ενδεχομένως να θεωρηθούν ως κεκτημένο της άλλης πλευράς και επανέλαβε μια εκ των προτέρων αποτυχημένη τακτική.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ που ουσιαστικά στήριξαν αυτή την πολιτική.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταστήσει διεθνώς σαφές ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις θεωρούνται ως μη υποβληθείσες.

Λευκωσία, 7 Ιουλίου 2017

You may also like