ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί τόση σιωπή;

Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου
Η έκθεση του  Γενικού Γραμματέα έχει χαρακτηριστεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο ως θετική: «δικαιώνει πλήρως την προσέγγιση, τη φιλοσοφία και την αντίληψη [της κυβέρνησης] για την αρχιτεκτονική της λύσης του Κυπριακού» (Συνέντευξη Α. Μαυρογιάννη, Φιλελεύθερος, 8/10/2017). Με αυτό ως δεδομένο, θα ανέμενε κανείς πως η έκθεση θα αποτελούσε την κορωνίδα της προεκλογικής εκστρατείας του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Αντί αυτού παρατηρείται μία σιωπή και μία προσπάθεια αποφυγής της συζήτησης για το περιεχόμενο της έκθεσης.Όμως, παρόλη την προσπάθεια να εξαφανίσουν την έκθεση από την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η έκθεση αποτελεί ένα επίσημο κείμενο αναφοράς που βοηθά στην κατανόηση των δεδομένων που επικρατούν αυτή την περίοδο στο  κυπριακό.

Δεδομένο 1. Το κυπριακό κατά τον ΓΓ βρισκόταν πολύ κοντά στην επίλυσή του. Σε όλα τα κεφάλαια τα οποία αναπτύσσονται στην έκθεση αναφέρεται ότι υπήρχε πλήρης, σχεδόν, συμφωνία με εναπομένουσες μόνο ορισμένες λεπτομέρειες (παρ. 21, 27). Μάλιστα  η αναφορά ότι η «ουσία της επίλυσης» είναι εκεί παρά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά (παρ. 45), τεκμηριώνει πως όλα όσα έχουν κατατεθεί παραμένουν στο τραπέζι.

Δεδομένο 2. Με βάση το περιεχόμενο των παραγράφων 21, 22, 27, γίνεται αντιληπτό πως η εκ περιτροπής προεδρία, η ισότιμη μεταχείριση τούρκων υπηκόων και ο πρώτος λόγος στους παράνομους χρήστες,  έχουν κατοχυρωθεί. Οι λεπτομέρειες που απομένουν για να κλείσουν και τα πιο πάνω είναι: α. τα θέματα της άσκησης πολιτικών δικαιωμάτων (παρ.7), β. τα κριτήρια για την ιδιοκτησία (παρ. 22), γ. οι εκκρεμότητες για την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων, οι οποίες όμως θεωρούνται από τους «αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήταν παρόντες στη Διάσκεψη ως περιορισμένες και αντιμετωπίσιμες με πρακτικούς τρόπους» (παρ. 21).

Δεδομένο 3: Αναγνωρίζεται ότι η επίλυση των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων είναι σημαντική για τη συνολική διευθέτηση της λύσης. Η περιπλοκότητα όμως του εν λόγω κεφαλαίου είναι, κατά τον ΓΓ απότοκο των τραυματικών εμπειριών που έχουν οι Κύπριοι (παρ. 24), ενώ για τη  συνεχιζόμενη κατοχή δεν γίνεται καμία αναφορά! Ταυτόχρονα, ο ΓΓ αναφέρεται σε ένα νέο σύστημα ασφάλειας και σημειώνει πως σε αυτό θα έχουν ρόλο οι εγγυήτριες δυνάμεις (παρ. 24). Σε ότι αφορά το θέμα των κατοχικών στρατευμάτων, η λύση θα δοθεί σε επίπεδο πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων (παρ. 24), με απούσα, προφανώς την ΚΔ.

Δεδομένο 4. Σημειώνεται πως τα οικονομικά ζητήματα του ομοσπονδιακού κράτους έχουν και αυτά σχεδόν κλείσει. Δεν γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός ότι οι τράπεζες στα κατεχόμενα δεν επέτρεψαν στους διεθνείς οργανισμούς τους απαραίτητους ελέγχους, δεν αναφέρεται στην ύπαρξη οποιασδήποτε μελέτης που να επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα της λύσης, αλλά ούτε και αποκαλύπτει ποια είναι τα πορίσματα στα οποία κατέληξαν το ΔΝΤ και η Κεντρική Τράπεζα (παρ. 34, 35, 36).

Δεδομένο 5: Η αναφορά ότι το ενωτικό δημοψήφισμα και η σχετική απόφαση της Βουλής  καθυστέρησαν τη διαδικασία και οδήγησαν σε έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές (παρ. 15), η επιδοκιμασία της τουρκικής στάσης στη διάσκεψη όπως και όλων των εγγυητριών δυνάμεων (παρ. 20), η αναφορά στο ότι η εξεύρεση λύσης εξαρτάται από τους Κύπριους, παραγνωρίζοντας τη στάση της Τουρκίας (παρ. 1), στην καλύτερη περίπτωση υποδεικνύουν πως για το αδιέξοδο φταίνε ισομερώς οι δύο πλευρές.

Δεδομένο 6. Είναι ξεκάθαρο πως ο στόχος ήταν η ενδιάμεση συμφωνία αφήνοντας τις λεπτομέρειες  να συζητηθούν αργότερα (παρ. 18, 45, 47), παρά τις δημόσιες διακηρύξεις της κυβέρνησης (βλ. Δηλώσεις ΚΕ, «Φιλελεύθερος», 27/6/2017).

Η αποτυχία της τακτικής του ΠτΔ είναι επιβεβαιωμένη. Αποδέχθηκε την Πενταμερή Διάσκεψη με στόχο είτε την επίλυση,  είτε την επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία. Απέτυχε και στα δύο. Η κατάληξη της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά απετέλεσε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της διαδικασίας και της τακτικής που ακολούθησε η προηγούμενη  και η σημερινή κυβέρνηση. Η έκθεση του ΓΓ αποτελεί την επικήδειο ομιλία της διαδικασίας. Γι’ αυτό λοιπόν, σιωπούν!

You may also like