ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για τη συνέντευξη του ΠτΔ στο Megaone

Από τη χθεσινή συνέντευξη του ΠτΔ στην Αιμιλία Κενεβέζου στο Megaone, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον ΠτΔ την δυσαρέσκειά του απέναντι στον κ. Άιντα ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει ανύπαρκτες προσδοκίες για την πορεία των συνομιλιών.

Ανάμεσα στα θετικά της συνέντευξης είναι η αποδοχή του ΠτΔ ότι η λύση δεν πρέπει να περιλαμβάνει δικαίωμα μονομερούς επέμβασης ή εγγυητικά δικαιώματα και ότι η πρότασή μας προβλέπει αποχώρηση και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη. Δυστυχώς ο ΠτΔ δεν μας είπε πότε και πώς θα γίνει η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αλλά αρκέστηκε μόνο στο «τάχιστα».

Ο ΠτΔ επέμενε στο ότι η Διάσκεψη ήταν πολυμερής και ότι όσοι δηλώνουν πως ήταν πενταμερής δεν βλέπουν την ουσία. Δυστυχώς, οτιδήποτε και να δηλώνει πλέον ο ΠτΔ η Διάσκεψη ήταν πενταμερής και αυτό το έχει δηλώσει τόσο ο ίδιος στις 4/12/2016(βλ. ΚΥΠΕ) όσο και οι επανειλημμένες δηλώσεις και ανακοινωθέντα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών (ενδεικτικά βλ. 24/1/2017, ΚΥΠΕ). Όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό δεν είναι ουσιώδες, για εμάς η αναβάθμιση του κ. Ακιντζί και η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινότητα είναι μία περαιτέρω υποχώρηση που κάναμε στην Τουρκία μέσω της πενταμερούς.

Ο ΠτΔ παραδέχτηκε την παραμονή 50 – 55000 εποίκων ενώ για τους υπόλοιπους δήλωσε πως θα πάρουν άδεια εργασίας και όταν αυτή λήξει θα φεύγουν, εκτός αν παραστεί ανάγκη για ανανέωση τους. Δεν μας είπε όμως ο κ. Αναστασιάδης:

  • Ποια είναι αυτή η ανάγκη η οποία αν παραστεί θα οδηγήσει σε ανανέωση της άδειάς τους;
  • Ποιος θα εκδίδει τελικά αυτή την άδεια;
  • Πως δικαιολογεί το ότι έχει παραχωρήσει σε 114 χιλ εποίκους, που έχουν ήδη την υπηκοότητα, να διεκδικήσουν δικαιώματα επί των ελληνοκυπριακών περιουσιών που σφετερίζονται στα κατεχόμενα (βλ. πρακτικά εθνικού συμβουλίου).

Με αυτή του  του τη δήλωση ο ΠτΔ δεν κάνει σεβαστά ούτε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αναφέρονται σε πλήρη αποχώρηση των εποίκων, ούτε τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 οι οποίες αναφέρονται σε απογραφή πληθυσμού για να εξακριβωθεί επακριβώς ο αριθμός των εποίκων.

Είναι ξεκάθαρο πως με αυτή την παραδοχή, ο ΠτΔ θέτει σε κίνδυνο την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων στο νησί.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2017

You may also like