ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιβάλλεται ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης

Οι δηλώσεις του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρη Γεωργιάδη στη «Σημερινή» για το ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης οφείλονται στο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, σε «εύθραυστα μέτρα η απόδοση των οποίων έχει ημερομηνία λήξης ή είναι αμφίβολη και επιρρεπής σε μεταβολές», επιβεβαιώνουν τις ανακοινώσεις και θέσεις της ΕΔΕΚ.

Ειδικότερα, εδώ και μέρες σημειώνουμε πως η ανάπτυξη της οικονομία είναι αποτέλεσμα μη σταθερών παραγόντων, όπως είναι η τουριστική κίνηση και η «πώληση» διαβατηρίων. Τομείς δηλαδή που επηρεάζονται σημαντικά από εξωγενείς παράγοντες που είναι ασταθείς και δεν μπορούν να προσφέρουν μακροοικονομική σταθερότητα.

Την ίδια στιγμή τονίζουμε πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό οικονομικής ανάπτυξης, στηριζόμενοι κυρίως σε ποιοτικούς παράγοντες και αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η Κύπρος. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να συμβάλουμε και στη βελτίωση των μισθών κυρίως του ιδιωτικού τομέα, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων που παραβιάζονται κατά κόρων.

Εδώ και μέρες ζητάμε από τον ΔΗΣΥ και από το Υπουργείο Οικονομικών να μας απαντήσουν σε ποιους τομείς της οικονομίας, πέρα από τον τουρισμό και την «πώληση» διαβατηρίων (τομείς μη σταθεροί), οφείλεται η οικονομική ανάκαμψη.

Η απουσία απάντησης επιβεβαιώνει πως η ανάπτυξη οφείλεται στους πιο πάνω μη σταθερούς τομείς, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει και να οδηγήσει σε ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.

Λευκωσία, 20 Αυγούστου 2017

You may also like